Bismillahirrahmanirrahim..
Allah telah berfirman di dalam Al-Quran dengan menyebut tentang makhluk-makhluk yang turut berzikir, bertasbih dan memuji-mujiNya. Dengan KekuasaanNya, tidak ada satu makhluk yang diciptanya melainkan untuk berzikir kepada Allah SWT.
Firman Allah:
“Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi sentiasa mengucap tasbih kepada Allah Yang Menguasai (sekalian alam), Yang Maha Suci, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” [Surah Al Jumu’ah : 1]

“Tidakkah engkau mengetahui bahawasanya Allah (Yang Maha Esa dan Maha Kuasa), sentiasa bertasbih kepadaNya sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi serta burung-burung yang terbang berbaris di angkasa? Masing-masing sedia mengetahui (menurut keadaan semulajadinya) akan cara mengerjakan ibadatnya kepada Allah dan memujiNya; dan Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.” [Surah An Nuur : 41]

Sehinggakan guruh dan petir juga adalah memuji Allah; “Dan Dia lah juga yang guruh dan malaikat bertasbih memujiNya, kerana takut kepadaNya. Dan Dia lah juga yang menghantarkan petir, lalu Ia mengenakan dengan panahannya kepada sesiapa yang dikehendakinya Dan mereka yang ingkar itu membantah (serta mendustakan Rasul) mengenai perkara yang berhubung dengan Allah (dan kuat kuasaNya) Padahal Ia Amat keras azab seksanya.” [Surah Ar Ra’d : 13]
 ZIKIR
Cara untuk dekat dengan Allah.. Zikrullah:  Dengan menghadirkan hati
1. Dari Al-Quran
2. Selawat kepada Rasulullah SAW
Allah SWT berfirman:
Maksudnya: “Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat untuk Nabi. Wahai orang yang beriman, berselawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya.” (Surah al-Ahzab 33:56)
3. Tasbih
Al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a., ia berkata: “Rasulullah  SAW bersabda:
Maksudnya: “Dua kalimat yang ringan diucapkan dengan lisan, namun berat dalam timbangan dan disukai al-Rahman adalah subhaanallahi wa bihamdih (Maha suci Allah lagi Maha Terpuji) dan subhaanallahil ‘azhiim.” (Maha suci Allah lagi Maha Agung). (Riwayat al-Bukhari no.6043 dan Muslim no.2694)
Muslim meriwayatkan daripada Abu Malik al-Asy’ari r.a., beliau berkata: “Rasulullah SAW bersabda:
Maksudnya: “Bersuci adalah sebahagian daripada iman; ucapan Alhamdulillah akan memenuhi timbangan; ucapan tasbih dan Alhamdulillah memenuhi ruang yang ada di Antara langit dan bumi.” (Riwayat Muslim no.223)
Allah SWT berfirman:

Maksudnya: “Wahai orang yang beriman (untuk bersyukur kepada Allah), berzikirlah kepada Allah dengan zikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepada-Nya pada waktu pagi dan petang.” (Surah al-Ahzab 33: 41-42)

Allahumma solli ‘ala Sayyidina Muhammad ~
.: PMI BERSAMAMU :.

ZIKRULLAH : Alam Juga Turut Berzikir
%d bloggers like this: