25 November 2011 : Delegasi PMIUTM yang diwakili saudara Munzir (Presiden PMIUTM), Ikmal Hisyam (Pengarah RTM UTM) dan Hazim Mohamad Nor (Timbalan Presiden PMIUTM) telah menemui wakil MPM saudara Wan Muhammad Hazman (Presiden MPM) dan Khairul Nizam (Timbalan Presiden MPM) bagi membincangkan beberapa perkara yang berbangkit di UTM dan penyerahan memorendum kepada MPMUTM.

Di awal perjumpaan, saudara Ikmal yang mempengerusikan perbincangan menyatakan hasrat perbincangan tersebut diadakan. Saudara Ikmal Hisyam menyatakan beberapa pendapat dan teguran mahasiswa UTM yang lain kepadanya mengenai program “Big Screen” yang berlangsung di DSI yang menayangkan perlawanan bola sepak peringkat akhir di antara Malaysia dan Indonesia. Rata-rata mereka banyak menekankan isu ikhtilat iaitu percampuran di antara lelaki dan perempuan. Saudara Munzir memberikan beberapa cadangan kepada MPM iaitu MPM mewujudkan majlis penasihat yang akan menasihatkan JKM, kelab dan persatuan universiti untuk mematuhi peraturan-peraturan yang ditetapkan untuk melaksanakan sesuatu program.Saudara Hazim Mohammad Nor pula menceritakan peristiwa sirah nabi yang mana menekankan pergaulan di antara lelaki dan perempuan.

Respon kepada isu “Big Screen” Kharul Nizam telah menerangkan MPM sudah mengambil tindakan awal dalam menjaga ikhtilat dengan mengadakan layout kedudukan di antara lelaki dan perempuan dan sebelum tayangan dimulakan mereka sudah mengarahkan untuk mahasiswa mengasingkan tempat duduk. Pujian diberikan olehnya kepada mahasiswa yang mendengar arahan tetapi saudara Khairul Nizam menyatakan kesal terhadap sikap mahasiswa yang tetap berdegil dengan pasangan mereka. MPM tidak mampu untuk menguruskan mahasiswa yang degil ini kerana kekurangan AJK pelaksana.

Di akhir perbincangan Saudara Wan Muhammad Hazman menyatakan kesediaan MPM untuk bekerjasama dengan PMIUTM dan kelab kerohanian yang lain dalam menjaga kerohanian dan kebajikan warga kampus. Saudara Hazman juga ada menyatakan kerisauan terhadap beberapa isu yang mengaitkan moral mahasiswa UTM seperti isu couple, bonceng , fahaman syiah yang semakin menular masuk ke dalam kampus dan mahasiswa antarabangsa UTM yang sudah berani membawa masuk pasangan ke bilik mereka. Saudara Hazman juga dalam usaha untuk memohon Pusat Islam UTM untuk mengeluarkan polisi ataupun rujukan kepada warga kampus untuk menganjurkan sebarang program dan meminta pihak universiti untuk membukukan perlembagaan kebudayaan UTM untuk diedarkan kepada mahasiswa baru UTM pada sesi yang akan datang.

Sebelum delegasi PMIUTM beredar saudara Munzir menyerahkan satu memorendum kepada saudara Wan Muhammad Hazman yang menekankan isu ikhtilat dalam penganjuran program-program di UTM.

Wakil PMIUTM bertemu wakil MPM
%d bloggers like this: