Amal, buah daripada pohon Iman yang dibajai Ilmu.
Iman itu menjadi tonggak utama kepada akidah seseorang Muslim yang beragama Islam. Inilah antara nikmat terbesar bagi orang Islam yang perlu disyukuri dalam kehidupan kita. Tanpa iman, pincanglah kehidupan kita di dunia ini. Ilmu pula merupakan  asas kepada sesuatu perkara yang kita lakukan. Tanpa ilmu, maka kita akan termasuk dalam golongan yang jahil dan berada dalam kegelapan. Namun, apakah pula perkaitan antara iman ilmu dan amal?

Jika dilihat,  perkaitan antara ketiga-tiganya sangat rapat. Iman tanpa ilmu menyebabkan orang jahil akan hukum-hukum agama. Zaman ini, ramai yang menyatakan beriman kepada Allah dan rasulnya tetapi masih lagi jahil dalam hal-hal penting yang berkaitan dengan agama. Iman tanpa amal atau amal tanpa iman pula adalah menjadi sia-sia. Oleh itu, iman yang diperbaharui mestilah disertakan dengan amal. Iman semata-mata tidak mampu menyelamatkan kita daripada azab neraka Allah di akhirat kelak.

Iman manusia ini seperti roda, ada turun ada naiknya. Iman manusia tidak sama dengan para malaikat, yang imannya sepanjang masa. atau iman para nabi, yang imannya sentiasa meningkatkan dan tidak pernah turun. Perbanyakkan berdoa kepada Allah agar sentiasa ditetapkan iman di hati sehingga ke akhir hayat. Kita hanya manusia yang mampu berdoa kepada pemilik hati-hati ini agar ditetapkan dalam jalan yang di redhai Nya.

Selain itu, satu hakikat yang tidak dapat kita nafikan ialah ilmu memainkan peranan yang amat penting bagi setiap muslim yang melaksanakan tuntutan kefardhuan di dalam Islam. Dengan ilmu, seorang muslim dapat menunaikan kewajipan solat, puasa, zakat dan haji dengan betul dan sempurna. Dengan ilmu juga, perkara-perkara fardhu kifayah dapat diselenggarakan dengan baik. Namun, apa pula yang terjadi jika ilmu itu tidak disertakan dengan amal? Ilmu tanpa amal diibaratkan seperti pohon yang tidak berbuah.

Syeikh Abdurrahman bin Qasim An Najdi rahimahullah ada mengatakan bahawa: 

Amal adalah buah dari ilmu. Ilmu itu dicari demi mencapai sesuatu yang lain. Fungsi ilmu ibarat sebatang pohon, sedangkan amalan seperti buahnya. Maka setelah mengetahui ajaran agama Islam, seseorang harus mengiringi dengan amalan, sebab orang yang berilmu yang tidak beramal dengannya lebih buruk keadaannya daripada orang yang bodoh.”


Imam Ghazalijuga berkata: 

Ilmu tanpa amal adalah gila dan pada masa yang sama, amalan tanpa ilmu merupakan suatu amalan yang tidak akan berlaku dan sia- sia.”


Ilmu semata-mata masih belum dapat menjauhkan diri kita daripada maksiat, kerana ilmu yang tidak diamalkan tidak akan mampu menolong manusia melarikan diri daripada melakukan maksiat selama-lamanya. Iman semata- semata juga belum mampu membuatkan kita betul-betul taat kepada segala suruhan dan perintah Allah Taala. Oleh itu, ilmu, iman dan amal amat penting dalam membentuk individu muslim yang sempurna akhlak dan cemerlang peribadinya. Mari kita sama-sama mengamalkan apa yang kita pelajari supaya hidup kita sentiasa mendapat redha Allah.::PMIUTM BERSAMAMU::

TEMA MINGGUAN | AMAL
%d bloggers like this: