14446139_10154075980323315_5378743878576333387_n

Assalamualaikum w.b.t
Saban tahun antara sedar atau tidak sedar bahawa proses pemilihan sebagai wakil pelajar akan berlaku di seluruh kampus di Malaysia.Ekoran daripada sistem demokrasi yang diamalkan di Malaysia bahkan di peringkat kampus untuk memilih wakil dalam kalangan pelajar untuk terlibat dan menjadi wakil suara dari pelajar kepada pihak pentadbiran.Oleh itu,Pilihan Raya Kampus(PRK) akan berlaku di kampus-kampus termasuklah UTM JB & UTM KL .Ini juga merupakan satu latihan kepada para kalangan pelajar untuk bersedia menjadi seorang pemimpin pada masa kelak.
.
Setiap individu yang bergelar mahasiswa mempunyai hak untuk memilih siapa orang yang disandarkan kepercayaan dan juga keyakinan untuk menjadi wakil kepada pelajar-pelajar di kampus atau dengan kata lain hak untuk turun mengundi dalam PRK.Tugas sebagai wakil pelajar amatlah besar kerana mengalas satu tanggungjawab itu tidak semudah yang disangka.
.
Pemilihan seorang pemimpin atau wakil pelajar perlulah dalam keadaan telus kerana berkait rapat dengan keberkatan semasa gerak kerja nanti.Pilih la wakil pelajar yang bukan sahaja bertanggungjawab dalam kepimpinan malah juga amanah dalam setiap yang dilakukan. Kita boleh mengambil contoh kriteria kepimpinan idola seluruh umat Islam iaitu Rasulullah SWT siddiq,amanah,fatanah dan tabligh.Apabila melihat kepada contoh kepimpinan Rasulullah SWT jelas menunjukkan kita perlu amanah dalam melaksanakan tanggungjawab.Seorang pemimpin tidak boleh lari dari nilai keagamaan.Pemimpin mempunyai banyak definisi sebagai contoh mudah menjadi imam dalam solat itulah pemimpin dalam solat.
.
Oleh itu,seorang pemimpin bukan sahaja mampu menggalas tanggungjawab selaku ketua malah mampu membawa Islam di bumi UTM.Ini menjadi tanggungjawab kita sebagai seorang pelajar untuk memilih pemimpin pelajar secara bijak pada PRK nanti.
.
Selain itu, sudah menjadi tanggungjawab kita selaku mahasiswa/i UTM.Antaranye menjaga nama baik UTM di mata orang luar sebagai contoh mudah kita bersama-sama membanteras gejala sosial seperti merokok,berpasangan dan sebagainya jika berlaku di UTM.
.
Akhir kalam,jadilah seorang mahasiswa yang holistik supaya mampu mendepani cabaran pada masa hadapan.’Pemuda harapan bangsa,Pemudi tiang negara’
.
NIK NOR NADHIRAH BT NIK ISMAIL
NAIB PRESIDEN 2 PMIUTM 15/16

TANGGUNGJAWAB DAN AMANAH (PART TWO)
%d bloggers like this: