Assalamualaikum w.b.t

Dato’,

Pertamanya saya panjatkan setinggi kesyukuran padaNya kerana Dia masih bagi ruang pada insan sehina saya ini untuk berbicara dalam ruang yang terbatas ini dengan manusia sehebat Dato’.Peluang jarang datang selalu.

Sebenarnya ada beberapa perkara yang ingin saya lontarkan pada Dato’ selaku kunci kepada pencetak ‘pemimpin masa depan’ yang mana rata2 lahir dari kalangan mahasiswa yang menuntut di IPT terutama UTM itu sendiri.

Mungkin pada hemat sesetengah mahasiswa memandang kampus hanya pentas untuk beradu minda bagi melayakkan nama masing-masing tersenarai sebagai perangkul pingat terbaik dalam bidang akademik.

Namun bagi saya, yang dididik dan di asuh supaya berjiwa negarawan bermindakan global melihat bahawa UTM atau kampus ini sewajarnya dijadikan tapak asas yang kukuh untuk mencetak ribuan pemimpin kualiti yang berkarisma dalam usaha untuk memastikan negara kita tidak ketandusan pelapis yang benar-benar menghayati erti kepimpinan yang sebenar.

Justeru, beberapa perkara ingin saya lontarkan pada Dato’ untuk kita fikirkan bersama.

Pertamanya soal kepimpinan mahasiswa hari ini. Bermula sekecil-kecil organisasi diperingkat kolej, kelab dan persatuan yang digerakkan oleh mahasiswa itu sendiri hinggalah kepada platform Majlis perwakilan Mahasiswa yang terdiri daripada duta-duta mahasiswa yang sepatutnya memperjuangkan isu secara menyeluruh, pada pandangan saya mahasiswa masih gagal keluar dari kepompong minda local(kampus) dalam mempamerkan wajah kepimpinan sebenar mereka.

Timbul pelbagai blok-blok persoalan dalam pemikiran saya.

Apakah ini semua disebabkan kehadiran AUKU 1971yang menyebabkan potensi mahasiswa dari aspek kepimpinan dipenjarakan dan dibunuh sejak sekian lama??

Atau adakan ptokokol Yahudi yang menerapkan serangan pemikiran hedonisme ini yang telah melenyapkan jiwa2 muda yang seharusnya mampu bertindak di luar kotak pemikiran mereka?

Atau adakah system pendidikan yang digunapakai oleh pentadbiran yang telah menyebabkan jumudnya mahasiswa ini lebih daripada seketul batu?

Atau mungkinkah kemerosotan nilai akhlak dan moral dikalangan mahasiswa terutama Melayu Islam yang merupakan bala moden jangka masa panjang disebabkan menyisihkan Al-Quran selaku manual pembentukan jati diri seorang hamba pada Ilahi?

Atau apa sahaja faktor lagi yang telah membekukan mahasiswa daripada memikirkan persoalan kehidupan sebenar yang menanti mereka di luar sana. Pada mata masyarakat, mahasiswa kelompok agung yang disanjung tinggi, ikon bagi mereka terutama geografi penempatannya di kawasan pedalaman yang mengharapkan mahasiswa dapat menjadi agen perubahan kepada kehidupan mereka.

Namun apa yang saya amat bimbangi adalah, penilaian saya untuk memberi markah separuh pun rasanya belum cukup layak setelah melihat keupayaan memimpin dikalangan mahasiswa kita hari ini gagal mempamerkan suatu sinar baru sebagai memenuhi harapan diperingkat mahasiswa selaku rakyat dalan negara UTM itu sendiri.

Walau apa pun, sekadar pandangan ringkas dari saya untuk perkongsian kali ini adalah harapan yang menggunung di peringkat saya sendiri untuk melihat situasi Pilihan Raya Kampus (PRK) yang lebih terbuka, kebebasan menyampaikan suara melalui blog mahasiswa yang kini disekat dan sebagainya benar-benar menjadi wadah untuk kita mengangkat mereka yang selayaknya untuk memimpinbagi mengetengahkan pelbagai isu termasuk membincangkan dan mengupas isu nasional dan global bersama mahasiswa yang lain.

Oleh itu, besar harapan saya selaku mahasiswa yang bakal mengisi kelompangan tampok kepimpinan negara suatu hari nanti untuk melihat UTM melahirkan professional yang berkarisma serta berprinsipkan agama dalam memimpin masyarakat selaras dengan motto UTM itu sendiri “kerana Tuhan untuk Manusia”. Dan saya yakin dan percaya harapan Dato’ untuk melihat UTM sebagai research university hanya akan tercapai sekiranya kelompok mahasiswa juga bersama-sama memainkan peranan mereka dalam mengecapi impian Dato’ itu.

Akhir kalam, suka untuk mengambil tauladan daripada kata-kata Mantan Presiden Indonesia : “ Berikan aku 10 orang pemuda nescaya akan ku goncangkan dunia”.

“A GOOD TEACHER EDUCATES, A GREAT TEACHER INSPIRES”

Mohd Amin Bin Mohd Hamami
Presiden PMIUTM 09/10
Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal Pembuatan
Fakulti Kejuruteraan Mekanikal

http://mindasiswa-reform.blogspot.com/

Surat Terbuka Buat Ayahanda NC UTM
%d bloggers like this: