12 Syawal, 1434 | Ahad | 18 Ogos 2013

.::Solidariti Mahasiswa – Daripada Saf Kepimpinan Persatuan Mahasiswa Islam UTM, Johor::.

“Tragedi Mesir Berdarah”

Pergolakan yang berlaku di Mesir umpama satu tamparan hebat bagi semua masyarakat dunia khasnya Muslim. Penderitaan dan kezaliman yang dirasai oleh rakyat Mesir terutamanya penyokong-penyokong Dr. Morsi sememangnya dapat kami rasai dari sini. Malah sungguh menyayat hati apabila menerima berita dan paparan gambar perihal kezaliman dan penindasan yang berlaku di Mesir. Daripada kami, saf kepimpinan Persatuan Mahasiswa Islam UTM, Johor mewakili mahasiswa Islam UTM menyatakan kecaman terhadap Kudeta As-Sisi di Mesir dan sebarang bentuk kezaliman dan penindasan dengan membunuh, membakar dan memukul rakyat Mesir sendiri. Rakyat Mesir dihidangkan dengan bedilan bom dan peluru saat menjelangnya bulan Syawal yakni bulan kemuliaan bagi umat Islam.

“Perhimpunan Aman dan Tragedi Berdarah”

Pencabulan hak kebebasan sosial rakyat mesir bukan hanya kerana umat Islam yang dizalimi, tetapi disebabkan atas dasar perikemanusian yang sewajarnya diambil berat oleh masyarakat  khasnya umat Islam di seantero dunia. Perhimpunan aman penyokong Dr. Morsi dalam menyatakan solidariti  mereka terhadap kepimpinan Dr. Morsi dan menyuarakan kecaman berikutan rampasan kuasa dari Kudeta Fattah As-sisi yang akhirnya bertukar menjadi tragedi berdarah, ribuan penyokong Dr. Morsi dibunuh, dibakar dan dibom. Sifat ketidak perikemanusiaan Kudeta As-Sisi merupakan tindakan yang zalim dan keji.

Kesepakatan politik di antara Dr.Morsi dan Menteri Pertahanan Mesir yang baru dilantik iaitu Abdul Fattah As-Sisi hancur berikutan pengkhianatan ketua tentera tersebut terhadap kepimpinan Dr.Morsi yang telah memenangi Pilihanraya Mesir yang sah. Tindakan Ketua Tentera Mesir adalah suatu yang tidak boleh diterima dan merupakan suatu rampasan kuasa tentera yang perlu ditolak secara total bagi sebuah negara yang bebas dan bagi yang berjuang untuk menjadikan Mesir sebuah negara sivil demokratik.

“Kudeta AS-Sisi Pelampau”

Lebih 30 ulama Al-Azhar syahid.Lebih 2500 orang awam syahid.Lebih 3000 ditangkap.Lebih 10000 cedera parah.Lebih 200 wartawan dibunuh. Jumlah angka korban yang sangat ramai. Pergelutan antara Kudeta As-Sisi dengan penyokong Dr. Morsi kelihatan masih tidak berkesudahan, malah angka rakyat terkorban terus meningkat.
Bekalan makanan dan perubatan yang terus disekat, malah menghalang umat Islam melakukan ibadat. Keadaan bertambah parah apabila umat Islam yang menunaikan solat turut dibunuh dan dibakar. Kanak-kanak ditembak, wanita dan golongan tua dibunuh, rampasan harta malah memfitnah penyokong Dr. Morsi dan pemimpin-pemimpin Ikhwanul Muslimin sebagai pemberontakan yang membawa masuk senjata dan mencetuskan huru-hara.

“Kesedaran Umat Islam”

Sewajarnya semua lapisan masyarakat WAJIB mengambil cakna perihal kemelut tragedi Mesir Berdarah yang melibatkan jumlah angka rakyat yang tidak bersalah terkorban. Penyebaran maklumat tentang perkembangan perlu disebar luas dengan lebih giat dan efektif agar setiap lapisan masyarakat menerima informasi yang tepat dan terkini. Justeru, kami menyeru semua pihak berwajib khasnya pihak kerajaan Malaysia sendiri dan pimpinan-pimpinan negara Islam perlu bersatu dalam memperjuangkan nasib masyarakat Islam di bumi Mesir, Syria, Palestin, Rohingya dan lain-lain. Teruskan berdoa untuk umat Islam khasnya di Mesir, sesunggunya keprihatinan kita sangat penting dalam membantu mereka yang ditindas dari jarak jauh. Semoga roh-roh para pejuang yang terkorban dicucuri rahmat, dan moga Allah kurniakan kekuatan dan ketabahan kepada para mujaheedin sekalian. Takbir!

Muhammad Khalid Mohd Jali´╗┐
Presiden Persatuan Mahasiswa Islam UTM, Johor
Universiti Teknologi Malaysia.
______________________________________________
page : https://www.facebook.com/pages/Persatuan-Mahasiswa-Islam-Universiti-Teknologi-Malaysia/117756888314

.:Solidariti Mahasiswa Bersama Mesir:.
%d bloggers like this: