HAZIM [PMIUPM]

MUNZIR [[PMIUTM]

December 10, 2011 – Kami (mahasiswa Islam) agak terkejut dengan video ‘sembang rakyat’ yang hangat disebar luas dalam laman sosial (facebook) dan ‘youtube’. Ini bukan soal politik, tetapi soal individu yang terlibat dalam menghina hukum Allah yang merupakan hak mutlak Allah. Jika Allah nyatakan secara qat’ie dalam al-quran, maka tidak ada dolak-dalih untuk tidak melaksanakan apatah lagi menghina.
Video ini secara jelas telah menghina hukun Allah kerana tidak memahami intipati Maqasid Syariah, selain itu, mesej dalam video ini seakan meyakini adanya hukum yang lebih baik daripada hukum Allah. Video ini turut merpersoalkan hukum & arahan Allah secara terang-terangan dan akhir sekali, video ini telah dengan berani menghina & mencaci ulama’ sebagai pewaris Nabi.
PMIUPM dan PMIUTM sangat optimis dalam meraikan dan menggalu-alukan bakat seni mereka yang berlakon dalam filem pendek “sembang rakyat”. Cuma bakat yang ada dalam bidang seni terutamanya lakonan amatlah perlu disalurkan dalam saluran yang betul untuk menghasilkan karya yang boleh meningkatkan imej Islam.
Secara ikhlas pihak kami mengharapkan pengarah dan para pelakon muslimnya bertaubat kepada Allah swt dan kembali ke pangkalan jalan kerana mempertikaikan hukum Allah boleh mendatangkan syrik dan bala dariNya. Bahkan pelakon bukan muslim juga tidak selayaknya  menghina agama Islam dan mereka wajib memohon maaf kerana Islam menghormati semua agama. Kami mohon kepada pihak yang terlibat dalam penghinaan hukum Allah ini memohon maaf secara terbuka kepada seluruh umat Islam dunia kerana penerbitan video ini merupakan penghinaan secara jelas terhadap hukum Allah.

Pihak Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) baru sahaja membuat laporan polis berkenaan isu ini dan mengharapkan pihak berkuasa dapat mengambil tindakan yang sewajarnya kepada mereka termasuk ke atas pemilik akaun kawasaki9722 yang menyiarkan video tersebut.
Oleh itu, kami wakil PMIUPM dan PMIUTM memberi amaran bahawa hak Allah yang mutlak jangan cuba dipermainkan dan seharusnya kita menjadikan bakat mengarah dan berlakon filem itu ke arah pembikinan filem pendek yang mendidik rakyat agar lahir sebuah generasi yang soleh serta menghormati nilai agama dan ilmu.
“Your Excellent Partner”

MUHAMMAD HAZIM BIN MOHD NOH
Presiden,
Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Putra Malaysia (PMIUPM)
“Bersama Membangun Ummah”

MUNZIR MUSA
Presiden,
Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia (PMIUTM)
Bertarikh: 14 Muharram 1433H bersamaan 10 Disember 2011

‘Sembang Rakyat’ Hina Allah!!! | Presiden PMIUPM dan PMIUTM
%d bloggers like this: