Sambutan kemerdekaan pada detik 12.00 malam memang cukup dinantikan oleh semua muda mudi. Tidak lupa juga kepada para veteran yang turut ikut serta dalam menanti dentuman bunga api diudara yang menandakan tarikh bersejarah bagi Negara Malaysia telah tiba. Tanggal 31 Ogos merupakan tarikh yang cukup di tunggu-tunggu untuk kita mengingati semula sejarah orang-orang terdahulu yang berpenat-lelah dan bersusah payah untuk memastikan tanah air kita bebas dari jajahan ketenteraan dan pentadbiran British walaupun pada hakikatnya penjajahan minda masih berlangsung secara rancak di negara kita ini.

Suasana riuh rendah dengan jeritan anak muda di tambah dengan bunyi tembakan bunga api menambahkan kehangatan menyambut kemerdekaan pada setiap tahun di kebanyakan tempat di Malaysia. Tetapi timbul tanda tanya, perlukah semua ini?kenapa? dan beginikah caranya?

Persoalan ini timbul kerana kekecewaan melihat anak muda telah mula hilang jati diri malah maruah mereka juga kian tergadai. Diri Merasa terpukul melihat kebobrokan akhlak anak-anak muda sekarang khususnya “MELAYU” yang sudah mula tercabut rasa malu dalam diri mereka. Skin Head, Punk, Ghotic, dan budaya hedonisme menjadi amalan biasa sedangkan Islam diperlekehkan dan hanya tercetak di atas kad pengenalan sahaja.

Suatu yang agak mengecewakan juga apabila tugas pihak-pihak berkuasa hanya berfokus kepada lalu lintas dan keselamatan semata-mata sedangkan gejala maksiat di depan mata tidak di endahkan dan seakan-akan meredhai segala yang berlaku. Di mana slogan modal insan yang sering dilaung-laungkan? Beginikah cara untuk kita membangunkan modal insan dan mendidik anak bangsa? Sungguh pelik, bagaimana suatu perkara itu dapat dilaksanakan sekiranya asas pembinaan jambatan ke arah itu telah dihancurkan. Di kala pihak yang menegur dipersalahkan ataupun tidak di ambil endah malah dipertikaian, PMIUTM cuba mengambil inisiatif untuk mengurangkan masalah yang ini dari terus berlaku.

Pada detik 12.00 malam, beberapa orang ahli PMIUTM dan juga pimpinan PMIUTM bersama-sama bergerak sebagai langkah untuk mengawal dari aktiviti maksiat ini dari terus berlaku di sekitar Danga Bay, Johor. Bermula dengan edaran risalah, ahli PMIUTM bergerak di sepanjang pantai Danga Bay dengan berjumpa dengan pengunjung-pengunjung pesta merdeka di tempat tersebut. Dalam sesi kedua dalam praktikal dakwah, PMIUTM bergerak menghampiri “kereta-kereta tersadai”. Ternyata kebanyakan pengunjung yang sedang berkasih sayang di dalam kereta dan sedar akan kehadiran kami segera menghidupkan enjin dan bergerak keluar dari kawasan tersebut. Tidak kurang juga pasangan-pasangan “Couple” ,umur 12 tahun yang sempat kami temui, sehinggalah peringkat dewasa, semuanya segera beredar bila mereka cuba dihampiri.

Melalui program yang dianjurkan ini, kita dapat lihat bahawa mereka juga tahu bahawa mereka sedang melakukan suatu kesilapan dan dosa. Tetapi disebabkan nafsu menguasai diri, rasa malu sudah terhakis, maka tidak hairan gejala seperti ini boleh berlaku. Para Da’i diingatkan bahawa anda berada dipihak yang benar dan tidak perlu takut untuk menegur. Kita kekadang takut kepada bayang-bayang sendiri.

Bak kata Ustaz Syeikh Omar, Aktivis Mahasiswa UM selaku Mantan Presiden Soladiriti Mahasiswa Malaysia(SMM):

“Batas ketakutan perlu dipecahkan. Apabila batas ketakutan itu telah dipecahkan, kita akan lebih berani untuk melakukan tindakan-tindakan yang seterusnya.”

Ketakutan yang mutlak itu perlu diletakkan kepada Allah dan tidak kepada Makhluk. Oleh itu, marilah kita sama-sama membanteras gejala-gejala ini dari terus berlaku tidak kira sama ada dengan usaha yang kecil dan lebih-lebih lagi dengan usaha-usaha yang besar dan lebih efektif. Semua pihak terutamanya pihak kerajaan perlu mengambil peranan yang agresif dalam menangani masalah ini dari terus tumbuh dan subur di bumi Malaysia. Mahasiswa juga perlu responsif dalam memberi teguran kepada sesiapa sahaja dan bertindaklah dan bergeraklah sebagai peneraju Ummah demi Islam yang kita cintai ini. Wallahua’lam.

Ismail Sirajudin
Lujnah Penerangan dan Multimedia PMIUTM

Sambutan Merdeka suatu penilaian
%d bloggers like this: