SABAR DAN TERUS SABAR
====================
Marah adalah emosi yang dialami oleh setiap individu. Bezanya adalah bagaimana caranya individu tersebut mengatasi atau mengawal emosi marah tersebut.Rasulullah saw bersabda,

“Bukanlah orang yang kuat itu orang yang banyaknya berperang (selalu menumpaskan orang lain); sesungguhnya orang yang kuat itu adalah orang yang dapat menguasai dirinya ketika marah.” (HR Bukhari dan Muslim)

Di sini terdapat beberapa cara untuk mengawal kemarahan :

1) Membaca ta’awwudz Iaitu A’udzu billah minasy syaithaanir rajim (Aku berlindung kepada Allah dari godaan syaitan yang terkutuk).” (HR. Bukhari Muslim).

2) Berwudhu. Rasulullah saw bersabda, “Kemarahan itu dari syaitan, sedangkan syaitan tercipta dari api, api hanya boleh padam dengan air, maka kalau kalian marah berwuduklah.” (HR. Abu Dawud).

3) Mengubah posisi. Dalam sebuah hadits dikatakan, “Kalau kalian marah maka duduklah, kalau tidak hilang juga maka tidurlah.” (HR. Abu Dawud).

4)Diam. Dalam sebuah hadis dikatakan, “Ajarilah (orang lain), mudahkanlah, jangan mempersulit masalah, kalau kalian marah maka diamlah.” (HR. Ahmad).

5) Bersujud. Solat sunat dua rakaat. Dalam sebuah hadis dikatakan
“Ketahuilah, sesungguhnya marah itu bara api dalam hati manusia. Tidaklah engkau melihat merahnya kedua matanya dan tegangnya urat darah di lehernya? Maka barangsiapa yang mendapatkan hal itu, maka hendaklah ia menempelkan pipinya dengan tanah (sujud).” (HR. Tirmidzi).

Jom jadi kuat!

#PMIBERSAMAMU

SABAR DAN TERUS SABAR
%d bloggers like this: