Tanggal 3 April 2013 yang lalu, sebuah penantian buat seluruh rakyat Malaysia sama ada di bandar mahu pun di desa, dari seorang professor hingga seorang tukang cuci akhirnya berakhir apabila mantan Perdana Menteri Malaysia, Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Najib Tun Razak mengumumkan pembubaran parlimen untuk penggal ke-12. Penantian fasa ke-2 juga berakhir apabila Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf mengumumkan tarikh-tarikh penting bagi pilihanraya umum ke-13 pada 10 April 2013 yang lalu. Berikut merupakan tarikh penting yang diumumkan;
·         PENAMAAN CALON        : 20 APRIL 2013 (SABTU)
·         MENGUNDI                        : 5 MEI 2013 (AHAD)
Memilih pemimpin untuk negara ini merupakan suatu kewajipan yang mesti dilakukan oleh setiap individu bergelar rakyat Malaysia kerana Nabi Muhammad S.A.W. perintahkan dalam hadis di bawah bahasanya;

“Apabila tiga orang keluar bermusafir, maka hendaklah mereka memilih salah seorang menjadi ketua (pemimpin).” (HR Abu Daud)

Kisah perhimpunan Thaqifah Bani Sa’adah yang berakhir dengan perlantikan Saidina Abu Bakar As-Siddiq sebagai khalifah pertama menggantikan Nabi Muhammad S.A.W. juga menjadi bukti bahawa pemilihan pemimpin merupakan suatu perkara penting dalam sebuah komuniti bernegara sehingga Saidina Abu Bakar As-Siddiq, Saidina Umar Al-Khattab dan Abu Ubaidah meninggalkan urusan pengebumian jenazah manusia agung, Baginda Rasulullah S.A.W. semata-mata ingin membuktikan bahawa urusan pemilihan pemimpin mempunyai darjat keutamaan yang tinggi.
Oleh itu, saya menyeru kepada seluruh warga kampus yang berkelayakan mengundi dari seorang pensyarah kepada kakitangan hingga mahasiswa supaya bersedia menjalankan kewajipan anda sebagai rakyat Malaysia. Pada yang memerlukan perjalanan yang jauh untuk mengundi, tempahlah tiket pergi balik seawal mungkin untuk turun mengundi pada 5 Mei 2013 ini. Pastikan anda mengundi.
 “Tiap-tiap diri terikat, tidak terlepas daripada (balasan buruk bagi amal jahat) yang dikerjakannya, “ (surah al-muddasir:38)
Undi anda penentu masa depan agama, bangsa dan negara kita. Undilah dengan bijak. Pilihlah pemimpin yang mempunyai matlamat yang jelas yang ingin mendaulatkan Islam. Bukan pemimpin yang hanya meletakkan Islam di masjid-masjid dan surau-surau, akan tetapi pilihlah pemimpin yang meletakkan Islam sebagai pegangan utama sekalipun dalam urusan bernegara supaya tiada wujudnya rasuah dan korupsi dalam menguruskan negara ini. Mereka juga tidak mengenepikan urusan aqidah Islamiyyah untuk diresap masuk ke dalam sanubari rakyat supaya tertutup ruang kemaksiatan sekalipun mereka bersendirian.
Bersama kita membina sebuah negara Malaysia baru.
Disediakan Oleh,
Muhammad Khalid bin Mohd Jali
Presiden 
Persatuan Mahasiswa Islam 2012/2013
Universiti Teknologi Malaysia 
.::PMI BERSAMAMU::.

PRU MENYERU!! | Jom, Balik Mengundi!!
%d bloggers like this: