8 Mei 2016 || 1 Sha’ban 1437 H
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
PMIUTM || WITH ALEPPO, RISE AND STAND (WARS)

10 Fakta tentang Aleppo:

1) Lebih 252 orang terkorban sejak minggu lalu termasuk 49 kanak-kanak. Ini menjadikan jumlah korban di Aleppo semenjak 2011 kepada 28, 830 orang

2) Hospital Al-Aqsa di Aleppo dibom pada rabu lepas dan megorbankan lebih 30 orang termasuk Doktor Pakar Kanak-Kanak terakhir di Aleppo. Hospital ini adalah dibawah NGO Antarabangsa Doctors Without Borders (MSF).

3) Serangan oleh regim dengan bantuan Russia telah meningkat sejak sminggu lalu kononnya untuk memutuskan bekalan senjata kumpulan ‘pemberontak’.

4) Serangan barrel bom terbaru adalah dikawasan Hritan, Kaft Dael, Bab al-Haded dan kejiranan Kastelo di Aleppo.

5) Kesan pengeboman berterus sejak 2011 juga telah menyebaban kemusanahan kepada warisan dunia yang diiktiraf oleh UNSECO iaitu Old City of Aleppo.

6) Lebih 50,000 penduduk Aleppo yang memerlukan bantuan perubatan segera.

7) Serangan dan bedilan bom sejak minggu lalu menyukarkan untuk konvoi kemanusiaan masuk ke Aleppo.

8) Hanya satu laluan untuk penduduk Aleppo melarikan diri iaitu menuju ke Kilis, Turki dan kini lebih 70,000 telah melarikan diri. Sempadan Bab al-Salam di Turki kini sesak dengan pelarian Syria

9) Perkara ini telah disahkan oleh Perdana Menteri Turki, Ahmet Davutoglu semasa ucapan persidangan di London menyaksikan beberapa negara menyumbang sejumlah RM 41.4 Billion untuk membantu penduduk Syria.

10) OCHA melaporkan 3 perkara utama untuk bantuan kemanusiaan segera kepada penduduk Aleppo yang melarikan diri iaitu: Nutrition (Nutrisi), WASH (Water, Sanitation and Hygiene) and Health.

‘Meneraju Kesatuan Ummah’

‪#‎PMIBERSAMAMU‬
‪#‎PrayForAleppo‬

PMIUTM || WITH ALEPPO, RISE AND STAND (WARS)
%d bloggers like this: