22 Mac 2016 | 12 Jamadil Akhir 1437 H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

PMIUTM || TRIBUTE: PEJUANG ISLAM SEJATI

Masih ingatkah kita kepada pejuang islam yang hebat ini?
Mengharungi cabaran yang sangat getir dalam untuk mempertahankan martabat Islam. Mereka sanggup dipenjara, didera, dimalukan di media-media barat dan lebih memeritkan, badan mereka hampir atau sudah lumpuh demi Islam.

Mereka yang dimaksudkan disini ialah pejuang dan pengasas kumpulan Hamas, Al-Syahid Syeikh Ahmad Yassin dan Ulama Besar Syria, Dr. Sa’id Ramadhan Al-Buti.

Syeikh Ahmad Yassin adalah salah satu pejuang islam yang sangat digeruni terutamanya dari pihak Barat dan juga tentera-tentera Zionis. Meskipun badannya separuh lumpuh, namun itu tidak mematahkan semangatnya untuk terus berjuang demi mempertahankan Palestin.

Namun demikian,pada tanggal 22 Mac 2004, beliau akhirnya telah diserang dan dibunuh oleh tentera Israel apabila mereka melancarkan serangan tiga biji roket ke rumahnya setelah beliau pulang ke rumah selepas solat Subuh.

Dr Sa’id Ramadhan Al-Buti ialah ulama Syria yang sangat dikagumi dek kerana kewarakannya dan ilmu yang dimilikinya yang sangat tinggi. Beliau telah menulis tidak kurang dari 40 buku dalam bidang kesusasteraan, falsafah, sosiologi dan keagamaan. Banyak karyanya menjadi rujukan ulama sedunia. Namun, pada tanggal 22 Mac 2013, beliau telah meninggal dunia kerana telah dibom ketika menyampaikan majlis ilmu di sebuah masjid.

Meskipun mereka meninggalkan dunia dalam keadaan yang sangat tragis, namun berkat usaha dan perjuangan mereka, Islam masih lagi tertegak berdiri dengan teguh walaupun telah dihimpit bertalu-talu. Inilah kemuliaan yang telah Allah beri kepada mereka.

Semoga Allah merahmati dan memberkati roh mereka. Al-Fatihah

” MENERAJU KESATUAN UMMAH ”

#PMIBERSAMAMU
#TRIBUTE
#HeroOfIslam

 

12377835_10153626173978315_7857172373051884303_o

PMIUTM || TRIBUTE: PEJUANG ISLAM SEJATI
%d bloggers like this: