4 September 2015 || 20 Zulkaedah 1436 H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

PMIUTM || TAWAKKAL & ISTIKHARAH, IA SANGAT AJAIB!
Tawakkal ! Ramai yang mudah menyebutnya, barangkali menjadi zikir di bibirnya. Namun, hakikat tawakkal iaitu pergantungan segala harapan hanya kepada Allah tidaklah mudah untuk dihayati. Ia memerlukan ketakwaan dan asuhan rabbani. Duka dan derita mampu mengasuh insan agar menyerahkan diri kepada Allah Yang Memiliki segala-galanya.

Tawakkal adalah keajaiban. Ramai yang tidak dapat melihat keajaiban tawakkal kerana mereka tidak memiliki jiwa yang benar-benar bertawakkal. Walaupun mulut mungkin menyebut bergantung kepada Allah, namun jantung hatinya masih bergantung dan berharap kepada selain Allah.

Tawakkal tidak menafikan usaha. Tetapi hati nurani yang bertawakkal tiada lain melainkan Allah sahaja pergantungannya. Usaha hanya sebab, Allah penentu segalanya. Apabila insan sampai ke peringkat yang indah itu, maka di situ terlaksananya firman Allah (maksudnya):

“..sesiapa bertawakkal kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya” ﴾ Surah al-Talaq : 3 ﴿

Duka dan derita mampu membawa insan yang beriman ke darjat yang kudus ini.Banyak dosa yang terhapus, darjat di sisi Allah diangkat kerana derita yang menimpa jiwa. Nabi s.a.w bersabda:

“Tidak seorang muslim pun yang ditimpa keletihan, penyakit, susah hati, sedih, disakiti orang, derita, sehingga jika sebatang duri menikamnya, kecuali Allah memadamkan dengan itu semua dosa-dosanya” ﴾ Riwayat al-Bukhari dan Muslim ﴿

Kerana itu Nabi ajar kita supaya istikharah dalam membuat pilihan, bukan sekadar berdoa bahkan meletakkan pergantungan sepenuhnya terhadap apa yang Allah akan tetapkan demi kebaikan diri, agama, dan masa depan.

“Bersama Membangun Ummah”

#PMIBersamamu

Istikharah

PMIUTM || TAWAKKAL & ISTIKHARAH, IA SANGAT AJAIB!
%d bloggers like this: