“19 Disember 2015 || 8 Rabiu’l Awwal 1437 H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

PMIUTM || TAUBAT ITU INDAH!

Bismillahirrahmanirrahim.
Segala puji bagi Allah S.W.T yang menguasai alam semesta serta selawat dan salam ke atas junjungan besar kita baginda Muhammad Rasulullah S.A.W. Semoga insan yang sedang membaca tulisan ini dipayungi rahmat Allah S.W.T.
Pada waktu ini, setiap manusia di atas muka bumi ini sedang bergerak membuat aktiviti dengan izin yang Maha Kuasa iaitu Allah S.W.T, ada yang berkerja untuk mencari makan, ada yang sedang rehat ,ada yang sedang makan dan ada juga yang sedang kelaparan. Namun demikian,tanpa disedari waktu kian pantas berjalan. Ada segolongan manusia yang masih lagi tidak sedar bahawa hidup ini ada penghujungnya, dan ada juga manusia yang sentiasa taat akan perintah Sang Pencipta yang Maha Agung iaitu Allah S.W.T.
Setiap daripada kita pasti pernah tergelincir dengan melakukan dosa secara tidak sengaja atau dengan sengaja. Nau’zubillahi min dzalik. Kita juga sering tidak pantas untuk bertaubat selepas melakukan dosa yang telah kita lakukan, dan ada juga yang menangguh taubatnya sedangkan kita tidak sesekali mengetahui bila masanya untuk kita kembali kepada Allah S.W.T. Ingatlah wahai sahabat-sahabat setiap yang bernyawa pasti akan mati. Sebagaimana telah dinyatakan dalam kitab suci Al-Quran Surah Ali-Imran[3:185],

Dari firman Allah S.W.T ;
“Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam surga, maka sungguh dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya”

Sahabat-sahabat, perkara paling penting untuk kita semua sematkan dalam hati kita adalah mengharap keampunan Allah S.W.T. Kembalilah kepada jalan yang benar , perlulah kita yakin bahawa pengampunan Allah itu sangat luas. Walaupun dosa sebesar gunung, Allah tetap akan ampunkan sekiranya kita benar-benar ikhlas mengorak langkah untuk berubah kearah lebih baik. Justeru saya ingin mengajak sahabat-sahabat selami dan hayati ayat dari Surah Az-Zumar [39:53-55],

Dari firman Allah S.W.T :

“Katakanlah (wahai Muhammad):”Wahai hamba-hamba-Ku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. Dan kembalilah kamu kepada Tuhan kamu dengan bertaubat, serta berserah bulat-bulat kepada-Nya, sebelum kamu didatangi azab; kerana sesudah itu kamu tidak akan diberikan pertolongan.

Jika kita perhatikan ayat ke 53, Allah S.W.T menyebut “Wahai hamba-hambaku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri”. Subhanallah.. Allah S.W.T hanya menyebut mereka yang melampaui batas dan bukanlah hamba yang murka ataupun hamba yang hina. Disini dapat kita lihat bahawa Allah S.W.T menggunakan bahasa atau nada yang lembut dengan kita yakni para pendosa yang baru hendak memulakan usaha untuk dekat dengan-Nya. Lantas, ini juga menggambarkan betapa Allah S.W.T menyeru hambanya yang berdosa untuk kembali kepada jalan-Nya. Justeru, Allah S.W.T juga amat suka kepada hambanya yang ingin bertaubat dengan menyesali perbuatan sebelumnya dan berazam tidak melakukannya lagi.

Hadis sahih riwayat Imam At-Tirmidhi :
“Sebaik-baik pendosa adalah pendosa yang bertaubat”

Ayuh sahabat-sahabat, kita sama-sama berubah kearah lebih baik dan berdoalah kepada Allah S.W.T supaya diberi kemudahan di atas perjalanan kehidupan di dunia dan di akhirat jua. Yakinlah! Bersabarlah! Kerana rahmat Allah S.W.T mengatasi segala-galanya. Sesungguhnya taubat itu sangat indah.

Oleh,
Nazwan Bin Nor Azmi,
Pengerusi Exco Penerangan Dan Multimedia,
Persatuan Mahasiswa Islam UTM (PMIUTM)

“Meneraju Kesatuan Ummah”

#PMIBERSAMAMU

Untitled-21

 

PMIUTM || TAUBAT ITU INDAH!
%d bloggers like this: