27 Mac 2016 || 18 Jamadil Akhir 1437 H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

PMIUTM || SEBARKAN SALAM

Menyebarkan salam kepada setiap manusia merupakan amalan terbaik yang disukai oleh Rasulullah SAW . Baginda pernah ditanya apakah amalan terbaik untuk dilakukan lalu Baginda bersabda ,“Memberi makan kepada yang lapar dan memberi salam kepada orang yang kamu kenali dan yang tidak kamu kenali.” (HR Bukhari dan Muslim).

Memberi salam juga merupakan salah satu hak yang harus kita tunaikan keatas muslim yang lain. Pernah datang seorang lelaki kepada Rasulullah SAW lalu mengucapkan kepadanya ‘Assalaamu’alaikum’. Salamnya dijawab dan dia pun duduk, lalu Rasulullah bersabda: ‘Sepuluh’. Sebentar kemudian, datang pula lelaki lain kepadanya lalu mengucapkan, ‘Assalaamu’alaikum warahmatullah’. Rasulullah menjawab salamnya itu sementara dia duduk, lalu Rasulullah bersabda: ‘Dua puluh’. Akhirnya, datang seorang lelaki sambil mengucapkan ‘Assalaamu’alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh’, lalu Rasullullah menjawab salamnya, maka dia pun duduk. Rasulullah bersabda: ‘Tiga puluh kebajikan (pahala). (HR Abu Daud dan At Tirmidzi)

Daripada kisah tersebut dapat kita fahami bahawa memberi dan menjawab salam memberi pelbagai hikmah kepada kita selain dapat mengeratkan hubungan persaudaraan sesama muslim dan sebagai tanda ingatan kita dan doa kepada mereka.

Oleh itu, PMIUTM mengajak kita semua untuk bersama – sama menghidupkan amalan Rasulullah SAW dan para sahabat untuk menyebarkan salam walau dimana sahaja kita berada. Rasulullah SAW bersabda ,

“Manusia yang terdekat dengan Allah SWT ialah mereka yang memulakan memberi salam.” (HR. Ahmad, Abu Daud).

“Meneraju Kesatuan Ummah”

‪#‎LetsSpreadSalam‬
‪#‎AllahummaSolliAlaSaidinaMuhammad‬
‪#‎PMIBERSAMAMU‬

946195_10153643747678315_7095727750457759802_n

PMIUTM || SEBARKAN SALAM
%d bloggers like this: