29 JUN 2016 || 24 RAMADHAN 1437 HIJRAH

PMIUTM || PENGEBOMAN DI TURKI

Ketika Ramadhan memasuki fasa terakhir, dunia Islam khususnya di Turki telah digemparkan dengan siri nekad 3 pengebom berani mati. Menurut laporan media, serangan di lapangan terbang Ataturk di Istanbul itu telah mengorbankan sekurang-kurangnya 36 mangsa dan hampir 150 orang mangsa tercedera.

Perdana Menteri Turki mengesahkan insiden ini didalangi oleh kumpulan militan IS. Sumber yang lain juga menyatakan, saksi kejadian sempat melihat salah seorang daripada mereka mengacukan senjata kepada sesiapa yang mendekati dan seterusnya meletupkan diri. Serangan tersebut merupakan salah satu serangan yang sangat dahsyat dalam siri serangan pengebom berani mati di Turki.

Turki merupakan salah satu negara yang lantang mengutuk kekejaman yang dilakukan oleh Basyar Al-Assad dan militan IS yang menzalimi rakyat Syria dan membela pelarian rakyat Syria. Selain itu, Presiden Turki dalam ucapannya telah menyatakan secara terbuka ISIS tiada memliki hubungan dengan Islam.

Sehubungan dengan itu, PMIUTM membantah sekeras-kerasnya tindakan zalim ini kerana tidak menggambarkan akhlak yang baik. Islam menekankan masyarakatnya supaya saling berkasih sayang dan saling hormat-menghormati kerana kesatuan di dalam sebuah masyarakat boleh diraih melalui dua nilai murni ini. PMIUTM juga ingin menyeru kepada seluruh mahasiswa Islam bersama-sama mendoakan kesejahteraan saudara Islam di Turki.

Meneraju Kesatuan Ummah

#PrayForTurkey
#PMIBERSAMAMU

13509016_10153858151323315_5663677962272184797_n

PMIUTM || PENGEBOMAN DI TURKI
%d bloggers like this: