11 April 2016 || 4 Rejab 1437 H
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
PMIUTM || Pendirian PMIUTM terhadap sekatan Forum Dr Zakir Naik

Assalamualaikum wbt.

PMIUTM amat kesal atas tindakan PDRM dan beberapa orang individu yang membuat sekatan terhadap program ilmiah yang dijalankan di Malaysia khususnya di negeri Melaka. Dr Zakir Naik (DZN) antara 70 daripada 500 muslim yang berpengaruh didunia. Beliau juga adalah tokoh maal hijrah yang dianugerahkan oleh kerajaan Malaysia sendiri, akan tetapi beliau tidak dibenarkan untuk meneruskan ceramah beliau yang bertajuk ” The Similarities of Hinduism and Islam ” yang dianggap mengancam sensitiviti masyarakat. Melihat kepada kandungan dan bagaimana DZN mengolah sesuatu jawapan tidak pernah melihat hasilnya berlaku perpecahan dan perbalahan.Malah ramai daripada mereka menerima jawapan dengan baik dan rasional.

PMIUTM berpendirian bahawa tindakan pihak yang menyekat diskusi ilmiah seperti itu tidak seharusnya berlaku dan paling menyedihkan lagi apabila kita sesama muslim juga bertelingkah antara kita yang sepatutnya kita jauhkan dan kita tonjolkan imej yang baik terhadap agama lain.

Harapan dari PMIUTM agar program ilmiah dan berbentuk diskusi seperti ini dapat diteruskan agar masyakarat diberi pendedahan ilmu bukan hanya dari sudut sains dan teknologi semata mata tetapi juga diterapkan dengan unsur agama yang semakin cetek di bumi Malaysia. Sebagai masyarakat yang majmuk, kita juga hendaklah saling hormat menghormati antara satu sama lain dan solusinya bukan melabel, menyekat dan sebagainya,akan tetapi berbaliklah kepada asas perpaduan iaitu perdamaian dan keamanan.

Firman Allah S.W.T dalam Surah An-Nisaa’. Ayat 59 :

” Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada “Ulil-Amri” (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) RasulNya jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu) dan lebih elok pula kesudahannya”.

Muhammad Afiq Bin Kamil Nasuruddin,
Pengerusi Exco Pendidikan & Kepimpinan,
Persatuan Mahasiswa Islam UTM.

“Meneraju Kesatuan Ummah”

#PMIBERSAMAMU12963620_10153687154768315_6002333181019855295_n

PMIUTM || Pendirian PMIUTM terhadap sekatan Forum Dr Zakir Naik
%d bloggers like this: