31 Mei 2015 || 12 Syaaban 1436 H
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
PMIUTM || PENANTIAN KEPUTUSAN MAHKAMAH

 

Menunggu Sebutan Hukuman Mati 2 Jun/ Selasa 2015 (Hari Ini)

1. Sebagaimana yg dimaklumkan sebelum ini bahawa kes perbicaraan yang melibatkan 127 orang tertuduh ( termasuk Presiden Morsi dan Syeikh Yusuf el Qardhawi) yg berlansung pada 16 Mei lepas, 107 drp mereka telah dijatuhkan hukuman mati.

2. Walaubagaimanapun, menurut amalan undang2 Mesir, semua hukuman mati akan dirujuk kpd Mufti Mesir utk mendapat pandangan mufti samada ianya menepati kehendak syariat Islam dalam kaedah danproses perbicaraan. Akan tetapi pandangan mufti tidak mengikat hakim dan hakim berhak utk membuat keputusan yg berbeza dgn pandangan mufti

3. Oleh kerana kes ini dikategorikan dan dibicarakan di mahkamah jenayah dan bukan di mahkamah tentera, ianya sepatutnya akan melalui proses yang panjang termasuk proses rayuan dsb. Ianya mungkin berlaku dgn cepat atas kehendak Sisi. Pendokong Ligimitasi dan beberapa orang pemimpin utama di seluruh dunia sedang melakukan tekanan agar hukuman ini dibatalkan kerana ianya bertentangan dengan hak asasi manusia dan tidak mengikut kaedah perbicaraan yg betul dan telus( sila rujuk post sebelum ini yg memperihalkan fakta2 melucukan antaranya tertuduh yg sudah mati lama sebelum kes berlaku, tertuduh yg dipenjarakan oleh rejim Israel sejak 1996 sedangkan kejadian berlaku pada tahun 2011.)

4. Dalam berbagai kes sebelum ini yg berkaitan hukuman mati, pernah sahaja mufti Mesir memperakukan keputusan hakim walaupun ianya dipenuhi dengan perkara karut dan melucukan seperti kes hukum bunuh ke atas Mahmoud Ramadhan di Elexandaria ( yg dituduh membunuh seorang lelaki dgn menolaknya jatuh drp bangunan tinggi) dan juga kes Arab Sarkes yg melibatkan hukuman mati ke atas 6 pemuda ( sudah dilaksanakan hukuman tersebut). Semua hukuman tersebut tidak akan dilaksanakan kecuali mendapat kebenaran dan tandatangan Sisi.

5. Tidak dapat dijangka apakah mufti akan menyokong keputusan hakim Syaaban el Shami ini atau sebaliknya atau menukar hukuman kepada selain hukuman mati. Begitu juga tidak dapat dijangka adakah hakim perbicaraan akan akur kpd pandangan mufti atau sebaliknya. Pertimbangan politik dungu bakal mendominasi dan mempengaruhi hukuman ini nanti.

6. Apapun hukuman yg bakal disebutkan nanti dan semua hukuman yg telah dijatuhkan dan dilaksanakan serta hukuman yg aka dilaksanakan, semua itu bertolak drp asas yg batil kerana kerajaan yg ada adalah kerajaan yg haram dan tidak mempunyai sebarang Ligimitasi dalam apa jua yg mereka lakukan. Darah yg mengalir mengiringi syuhada da kesengsaraan tahanan yg diseksa dan keluarga yg ditinggalkan penuh dengan duka dan luka akan menjadi laknat kepada Sisi dan konco serta algojonya.

7. Pencinta kedamaian dan kebebasan di seluruh dunia akan terus melakukan pembelaan kepada saudara kita di Mesir kerana mereka adalah manusia seperti kita…

P/s : Kepada yang berminat melihat infomasi melalui video dan dalam bahasa Arab. . Sila search menggunakan kalimah

محمود رمضان

Sumber : Mesir Kini

Semoga Allah memberi balasan kepada orang yang menzalimi. Benarlah kata Allah, bahawa setiap orang yang dizalimi Allah akan memberi keadilan kepadanya. Jika tidak di dunia, maka di akhirat itu pasti. Ayuh mahasiswa ! Tembak doa kepada penzalim, doakan keselamatan dan kebaikan kepada orang dizalimi. Allahuakbar !

#STANDTOGETHER #PRAY4IKHWANULMUSLIMEEN #PRAY4MORSI

2 jun

PMIUTM || PENANTIAN KEPUTUSAN MAHKAMAH
%d bloggers like this: