3 Februari 2016 || 24 Rabiul Akhir 1437 H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

PMIUTM || PEMBAWAKAN PMIUTM SESI 2015/16

Bismillah,

Pada Muktamar PMIUTM 14/15 baru-baru ini, kepimpinan sesi 15/16 mengangkat tema “MENERAJU KESATUAN UMMAH”. Dengan semangat pimpinan baru, tahun baru ini PMIUTM menjadi persatuan Islam contoh kepada mahasiswa muslim dan non-muslim. Berlandaskan Al-Quran dan Sunnah nabi SAW, kami berharap agar dapat membentuk masyarakat kampus ke arah mardhatillah. Oleh itu, sesi kepimpinan kali ini, kami menggariskan beberapa pembawakan yang akan dibawa untuk mahasiswa agar dapat direalisasikan bersama oleh semua pihak.

1. Generasi Iqra’. Wahyu pertama yang turun dari langit, ialah surah al-‘alaq:1-5. Ayat ini menceritakan perihal ilmu dan untuk siapa ilmu tersebut. Berdasarkan ayat ini, kami ingin membentuk mahasiswa yang berilmu berteraskan al-Quran dan Sunnah. Berjaya dalam bidang akademik yang diceburi dan cemerlang dalam ilmu agama. Merujuk kepada moto UTM, ‘Kerana Tuhan,Untuk Manusia’, kami ingin membentuk mahasiswa yang mampu manabur jasa kepada masyarakat. Dan juga meninggikan agama Islam di tempat yang sepatutnya.

2. Menyiapkan Kepimpinan Islam. Mahasiswa yang berjaya dalam bidang akademik perlu memimpin masyarakat. Ilmu kepimpinan Islam perlu diterapkan dalam diri mahasiswa agar produk universiti bukanlah kilang yang menghasilkan graduan berjaya akademik semata-mata, bahkan mampu mengetuai dan memimpin masyarakat ke arah meninggikan kalimah Allah swt. Kami dibarisan kepimpinan PMIUTM cuba untuk menjadi dan membentuk mahasiswa agar mampu memimpin dan kompeten mengikut acuan Islam selepas menghabiskan pelajaran di UTM. Bukan sekadar teori kata-kata semata-mata malah pada praktikalnya dekat pada pencipta.

3. Muslimat masa depan Islam. Mahasiswi merupakan bakal ibu yang akan mendidik anak-anak sebagai pemimpin masa depan. Untuk merealisasikan impian kita “masa depan hanyalah Islam” pembentukan madrasah awal anak-anak sangatlah diperlukan. Menggunakan wasilah utama muslimat HEWI PMIUTM, pelbagai program untuk membentuk peribadi muslimah akan diadakan. Pembentukan muslimah ini perlu untuk mempersiapkan diri mereka sebelum membesarkan pendukung risalah Islam pada masa akan datang.

Oleh itu, saya mengajak mahasiswa mahasiswi sekalian untuk memberi sokongan penuh atas pembawakan PMIUTM pada kali ini.

Akhir kalam, semoga Allah swt memberikan taufiq dan hidayah kepada kita untuk terus tetap dalam Islam.

Seeru ‘ala barakatillah.

Muhammad Faizzuddin b Mamat Azlan
Presiden PMIUTM Sesi 2015/16

#PMIBERSAMAMU

934729_10153519058023315_2802095602034644243_n

PMIUTM || PEMBAWAKAN PMIUTM SESI 2015/16
%d bloggers like this: