15 JANUARI 2016 || 5 RABIUL AKHIR 1437 H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

PMIUTM || SIFAT MALU, WANITA DAN ISLAM

Sejak akhir-akhir ini, polemik berkenaan “Breastfeeding” atau menyusu anak di tempat awam heboh di media-media sosial. Pelbagai idea dilontarkan oleh warga maya.

“Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak mereka selama dua tahun genap,iaitu bagi orang yang menyempurnakan penyusuan itu.”
[Surah Al baqarah :233]

Maka para ibu digalakkan untuk menyusukan anak sehingga umur dua tahun. Hal ini demikian kerana susu ibu merupakan antibodi semulajadi bagi para bayi yang baru dilahirkan.

Al-Imam Ibn Kathir Rahimahullah didalam tafsirnya menyebut bahawa ayat ini adalah petunjuk buat para ibu agar menyusukan anak-anak mereka dengan sempurna iaitu selama dua tahun dan jika melebihi dua tahun ianya mendatangkan hukum haram .Namun arahan ini bukanlah bersifat wajib tetapi ianya bersifat istihbab(sunat) seperti dinyatakan oleh Imam Al-Baghawi Rahimahullah didalam tafsirnya.

Firman Allah SWT
“Kemudian jika mereka menyusukan anak untuk kamu ,maka berikanlah kepada mereka upahnya dan berundinglah di antara kamu(dalam hal menyusunya) dengan cara yang baik,Dan(sebaliknya) jika kamu(dari kedua pihak) mengalami kesulitan,maka bolehlah perempuan lain menyusukannya.”
[Surah Al-Talaq;6]

Sifat malu, wanita & islam

Malu itu adalah perhiasan wanita.

Al -Quran juga tidak lepas dari memperkatakan tentang Firman Allah SWT
“Kemudian salah seorang dari perempuan dua beradik itu datang mendapatkannay dengan berjalan dalam keadaan tersipu-sipu sambil berkata.”Sebenarnya bapaku menjemputmu untuk membalas budimu memberi minum binatang ternak kami.”
[Surah Al-Qasas ;25]

Wanita dan sifat malu tidak dapat dipisahkan, menutup aurat bukan sahaja didefinisikan pakaian zahir malah pakaian batin, menyusu anak di khalayak ramai adalah tidak salah, tetapi bagaimana sebagai seorang wanita menjadi idola kepada anaknya kelak. Anak itu ibarat kain putih dan ibu bapa yang mencorakkannya. Menyusukan anak semestinya tidak salah kerana untuk kebaikan bayi, tetapi perlu kena dengan masa dan tempat.

Namun begitu, ada beberapa cara untuk menyusukan anak di khalayak umum jika darurat, iaitu tempat yang ada sememangnya tiada sudut khas untuk para ibu menyusukan anak iaitu memelihara aurat seperti :

1) memakai tudung yang labuh sehingga orang tidak perasan yang anda menyusukan anak.

2) memakai nursing cover.

3) tidak menunjuk-nunjuk sehingga menarik perhatian kaum lelaki.

ia bergantung kepada kebijaksanaan para ibu untuk mengatasi masalah ini.

Firman Allah SWT
” Maka wanita solehah ialah yang taat kepada Allah serta memelihara diri ketika suaminya tidak ada. Oleh kerana Allah telah memelihara (mereka).”
(An-Nisa’ : 34)

Nik Nor Nadhirah Bt Nik Ismail
Pengerusi HEWI PMIUTM.
“Precious Lady, Inspiring Ummah”

11226552_10153483446368315_6071460192291891926_n

PMIUTM || SIFAT MALU, WANITA DAN ISLAM
%d bloggers like this: