Assalamu’alaikum w.b.t

Sempena menyambut kehadiran mahasiswa dan mahasiswi baru sesi 2013/2014, Persatuan Mahasiswa Islam UTM telah merancang dan melaksanakan beberapa pendekatan bagi menarik hati mahasiswa baru untuk menyertai PMI. Antaranya mempromosikan laman sesawang seperti page dan group rasmi Persatuan Mahasiswa Islam. Selain itu, membuka gerai dan booth pameran bagi memperkenalkan PMIUTM kepada mahasiswa baru khasnya dan membuka pendaftaran untuk ahli baru. Booth PMIUTM  dibuka selama dua hari bermula 4 hingga 5 September 2013 di Dataran Agora, UTM.
Mahasiswa telah didedahkan secara umum tentang latarbelakang PMI seperti Visi, Misi dan Objektif, berkenalan dengan pimpinan dan lujnah-lujnah (biro)PMIUTM, tayangan montaj program-program pmi, video promo UTM versi PMI serta sebaran Kit Usrah SuperDaie.

Sementara menunggu kehadiran mahasiswa baru, ahli PMIUTM bersiap-sedia menghias dan mempersiap barangan keperluan untuk ‘OPS Tawan Hati’. Ahli PMIUTM diberi penjelasan dan penerangan tentang kaedah atau teknik untuk menarik minat mahasiswa untuk datang ke booth dan mendaftar sebagai ahli PMIUTM.
Ahli PMIUTM kelihatan bersemangat dalam memberi penerangan kepada mahasiswa baru tentang PMIUTM, berkongsi pengalaman tentang Usrah, program-program menarik dan ‘keistimewaan’ jika menjadi ahli PMIUTM iaitu, ahli akan dilatih dengan ‘softskill’ agar mahir dalam bidang tertentu seperti penerangan, pidato, pengucapan awam, moderator, fasilitator, pengurusan data, sukan dan pelbagai lagi.
Mahasiswa kelihatan sangat gembira mendengar penerangan dan berkenalan dengan Usrah serta tertarik dengan aktiviti-aktiviti PMIUTM. Jelas terpamer kemesraan di riak wajah mahasiswa yang hadir. Senyuman dan kegembiraan mereka sumber inspirasi kami agar terus bersemangat mendekati dan menyampaikan agenda dakwah dan pendidikan.
Meskipun cuaca tidak menentu, dek musim hujan, namun ia bukan penghalang untuk mahasiswa datang ke booth PMIUTM, berkenalan dan beramah mesra dengan ahli PMIUTM. Pelbagai pertandingan turut dipertandingkan seperti roda impian, teka Coklat, Sudoku, dan teka lagu nasyid. 
Di booth PMIUTM juga disediakan ‘shout wall’ yang menjadi tempat luahan doa dan harapan mahasiswa serta kakitangan UTM terhadap pergolakan di Mesir, Syria, Palestin, Rohingya dan rakyat negara-negara Islam yang ditindas. Turut menziarahi booth PMI ialah pengetua-pengetua kolej, komander SUKSIS UTM, pegawai keselamatan, SB dan ramai lagi.

Apabila tiba hari kedua yakni kemuncak ‘OPS Tawan Hati’, ahli PMIUTM telah mengadakan flashmop PMI4EGYPT yang dilakonkan oleh ahli PMIUTM sendiri, dan dikerumuni oleh mahasiswa di sekeliling lokasi booth (Dataran Agora,UTM). Peringkat permulaan semua orang kelihatan terkejut dan mula memfokuskan kepada flasmop daripada PMIUTM. Mudah-mudahan mesej yang ingin disampaikan kepada penonton tercapai yakni kepentingan cakna isu semasa dan penindasan terhadap umat Islam.

Berakhirnya pameran PMIUTM di booth sempena menyambut kehadiran mahasiswa dan mahasiswi sesi2013/2014, kini PMIUTM telah menerima banyak pendaftaran ahli baru, dan sangat berterima kasih kepada tetamu yang sudi hadir memeriahkan booth PMIUTM. Di samping berkenalan dengan PMI agar terjalin keterikatan antara hati semata-mata kerana Allah. Mudah- mudahan lancar percaturan dan pergerakan agenda dakwah dan pendidikan yang sedang diusahakan oleh Persatuan Mahasiswa Islam UTM, Johor. 
Jangan lepaskan peluang menyertai program PMIUTM yang bakal menyusul selepas ini! Teruskan mengikuti perkembangan kami dari masa ke semasa di
.:PMI BERSAMAMU:.
Admin,
Lujnah Penerangan & Multimedia PMIUTM,Johor

PMIUTM: Minggu Mesra Mahasiswa (MMM) 2013
%d bloggers like this: