Oleh : MyLPM

Program Malam Layar Keinsafan anjuran bersama PMIUTM  & BADAR K10
Tarikh 10/05/2012 adalah salah satu sejarah baru bagi UTM dengan berlangsungnya Minggu Generasi Rabbani di kampus Universiti Teknologi Malaysia(UTM). MINGGU GENERASI RABBANI dianjurkan oleh KTC dengan kerjasama K9-10. Program ini juga disokong oleh semua kolej-kolej kediaman di UTM. Program ini adalah satu program yang berbentuk program kerohanian yang menggabungkan setiap kolej-kolej kediaman di UTM dan matlamat utama MGR ialah melahirkan individu yang memahami dan taat pada agama.

Bersesuaian dengan hadis baginda Rasulullah SAW mafhumnya :

Dari Abu Hurairah r.a, Nabi S.A.W. sabdanya: Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak pahala orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala itu dari pahala-pahala mereka, dan (sebaliknya) sesiapa yang mengajak kejalan mengerjakan sesuatu amal yang menyesatkan, adalah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dosa itu dan dosa-dosa mereka.

Di antara aktiviti-aktiviti yang menunjukkan kesempurnaan dan keindahan Islam akan turut diadakan bagi memenuhi tema ‘bersama membina generasi rabbani’ seperti

1)Al-Muqaddimah (Iftar dan forum)
2)Malam Layar Keinsafan ( Anjuran bersama PMIUTM & BADAR Kolej 10)
3)Muhibbah 1Malaysia
4)Konsert UNIC

Majlis iftar di Masjid Sultan Ismail,(MSI UTM)
Forum Dianjung Cinta “Kahwin Muda”
Amali penyembelihan
Konsert kumpulan nasyid tersohor di tanah air UNIC
 

MGR turut mengadakan beberapa pertandingan berkumpulan yang menepati tema ‘bersama membina generasi rabbani’ seperti:

1)Pertandingan nasyid
2)Kembara insaniah
3)Imam Muda
4)Ladies Night
Pertandingan Pidato
Kembara Insaniah
Imam muda & Ladies Night
Semoga program seperti ini dapat diperbanyakkan dan diteruskan pada masa-masa yang akan datang tidak kira daripada anjuran mana-mana pihak. Syabas dan tahniah diucapkan kepada pihak penganjur.  

Persatuan Mahasiswa Islam
Universiti Teknologi Malaysia

::PMI BERSAMAMU::

PMIUTM menyambut baik penganjuran Minggu Generasi Rabbani 2012
%d bloggers like this: