14 Mei 2016 || 7 Syaaban 1437 H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Rasullulah S.W.T pernah bersabda keredhaan Allah terletak pada redha kedua Ibu Bapa. Mungkin kita terlepas pandang perkara ini sedangkan untuk berjaya dunia akhirat perlukan redha dari Allah S.W.T. Jika kita berjaya di dunia tanpa keredhaan Allah segala perkara, kejayaan dan rezeki yang sepatutnya memberi kebahagiaan menjadi punca hati tidak tenang dan jauh dari keberkatan. Hidup yang sepatutnya senang menjadi sukar tanpa redha-Nya. Sedangkan tanpa harta yang banyak boleh menjadi sebab kebahagiaan seseorang insan jika diberkati.

Tahukah antara cara paling mudah untuk mendapat redha Allah adalah dengan berbuat baik pada ibu bapa. Termaktub di dalam wahyu berbuat baik kepada ibubapa termasuk dalam amalan yang paling mulia.

Dari Abdullah bin Mas’ud R.A berkata : Saya bertanya kepada Rasulullah S.A.W, “ Apakah amalan yang paling dicintai Allah?”, Rasulullah bersabda “Solat tepat pada waktunya”, Saya bertanya, “ kemudian apa lagi?”, Rasulullah menjawab “Berbuat baik kepada kedua ibubapa”. Saya bertanya lagi “ Lalu apa lagi?”, Maka bersabda Rasulullah S.A.W “Berjihad di jalan Allah”. Riwayat Bukhari Dan Muslim.

Baru-baru ini, kita meraikan HARI IBU. Ramai yang menaikkan post di FB ucapan Hari Ibu. Tetapi ingatlah ibu bukanlah hidup sehari sahaja, bertahun melayan kerenah kita sejak dari sebelum lahir lagi. Janganlah lupa untuk memenuhi semua hak mereka samada sebelum atau selepas meninggal dunia.

(+) Hak kepada IBU BAPA ketika hidup:

1. Mentaati meraka selagi mereka mentaati perintah Allah.
2. Berbakti Dan Merendah diri di hadapan Ibubapa
3. Berbicara lembut
4. Menyediakan makanan dan mendahulukan ibu bapa
5. Meminta izin sebelum berjihad atau urusan lain
6. Memberi harta kepada mereka menurut jumlah yang mereka inginkan
7. Membuatkan mereka redha dengan berbuat kebaikan
8. Memenuhi permintaan mereka selagi tidak bercanggah dengan syarak
9. Tidak mencela atau menyebabkan mereka dicela orang lain
10. Mendahulukan ibu kepada bapa

(+) Hak kepada IBU BAPA selepas meninggal dunia:
1. Mendoakan mereka
2. Beristigfar untuk mereka
3. Selesaikan hutang mereka
4. Memuliakan sahabat mereka
5. Menyambung tali silaturrahim dengan kerabat ibu bapa

Perbuatan kita pada mereka hari ini mencorakkan masa depan kita. Tidak mustahil kita menjadi jutawan di dunia dan akhirat kerana doa mereka. Sentiasalah menjaga kebajikan mereka dan mohon mereka mendoakan kita moga sama-sama di syurga Firdaus dengan keredhaan-NYA. Wallahu’lam

“Meneraju Kesatuan Ummah”

#PMIBERSAMAMU

ibubapa

PMIUTM || KUNCI KEJAYAAN SEBENAR DUNIA & AKHIRAT
%d bloggers like this: