PMIUTM || Kerana Tuhan Untuk Manusia – Isu cheers Minggu Mesra Mahasiswa

Bismillah. Assalam.

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang telah melimpahkan rahmat dan keampunan buat hambanya. Sesiapa yang Allah berikan pentunjuk padanya, maka tiada yang akan dapat menyesatkannya. Sesiapa yang Allah telah sesatkan jalannya, maka tiada yang akan dapat memberi petunjuk kepadanya. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

“Kerana Tuhan Untuk Manusia”. Itulah motto yang menjadi pacuan buat warga kampus Universiti Teknologi Malaysia. Maka apabila diaplikasikan dalam kehidupan, tidak sepatutnya warga kampus menjadikan redha manusia lebih utama daripada apa yang Allah telah gariskan.

Semalam merupakan hari pertama buat mahasiswa baru menempuhi Minggu Mesra Mahasiswa (MMM). Masih tidak terlewat untuk saya ucapkan Selamat Datang Ke Universiti Teknologi Malaysia & salam perkenalan daripada saya, selaku Presiden yang juga mewakili barisan kepimpinan PMIUTM sesi 2014/15.

Semalam juga telah viral beberapa gambar dan video berkenaan cheers/ sorakan yang menjadi salah satu aktiviti selingan dalam MMM. Saya katakan :

1) Universiti adalah tempat mencorak keperibadian mahasiswa disamping menjadi institusi keilmuan yang sangat berharga. Bagaimana mahasiswa diberi gabaran rupa tentang pandang pertama universiti, itulah yang akan menjadi memori yang terpahat dalam ingatan mahasiswa sehingga tamat pengajiannya. Boleh jadi jika salah cara didikannya, itulah yang menjadi panduan sepanjang berada di universiti.

Maka soal pandang pertama tidak boleh dibuat endah tak endah sekalipun sorakan namanya. Setiap apa yang dipelajari akan terus diteladani dari generasi ke generasi. Lantas dalam membentuk mahasiswa kelas pertama yang bukan sahaja cemerlang dalam akademik semata, tapi cemerlang juga dalam keperibadiannya, baik penampilannya, matang pemikirannya dan juga teguh kepimpinannya.

Saya tidak katakan sorakan itu suatu yang salah, tapi pengisiannya itu barangkali perlu diubah. Kita sedang membentuk haluan untuk mahasiswa, bukan mengasuh adik-adik tadika. Maka modul dan aktiviti yang dilakukan juga perlu bersesuaian dan memberi kebaikan dalam mencipta haluan mahasiwa yang betul demi menggarap keperluan negara untuk melahirkan pemimpin yang beribawa. Bukan pointer semata. Maka betulkan yang biasa, biasakan yang betul !

2) Adalah tidak adil jika kerana sedikit yang tersalah, satu kampus di sumpah seranah. Saya kesal dengan sebahagian pengguna laman sosial yang mengeluarkan kata-kata yang kesat terhadap Universiti Teknologi Malaysia, bagaikan salah sedikit itu menjadi agenda yang utama. Lebih kesal lagi mahasiswa kampus sendiri mencemuh dan menghina, sedang dia lupa dulu waktu kampus bersamanya, dia tidak pun berbuat apa-apa.

“Bukanlah Nabi s.a.w itu seorang pemaki orang, tidak juga seorang pengucap kekejian dan bukan seorang pelaknat orang lain”. (riwayat al-Bukhari).

Menegur jangan sampai menghina. Sungguh mukmin itu bersaudara.

“dan tidaklah sama antara yang baik dan yang jahat. Tolaklah (kejahatan) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau buat demikian maka orang ada permusuhan terhadapmu, seolah-olah menjadi seorang sahabat karib. Dan sifat yang terpuji ini tidak dapat diamalkan melainkan oleh orang-orang yang sabar, dan tidak juga dapat diamalkan melainkan oleh orang-orang mempunyai kedudukan yang besar (dunia dan akhirat). (Fussilat: 34-35)

3) Tunjuklah akhlak dan panduan yang terbaik sebagai contoh dan teladan buat mahasiswa yang bakal dilahirkan. Kita punya pilihan untuk merancang dan merencana agenda terbaik dalam membentuk mahasiswa menjadi pemimpin masyarakat diluar sana kelak. Bergembira tidak salah, menghilangkan kebosanan juga bukan suatu yang salah. Tapi biarlah yang bersesuaian dengan taraf umur dan pendidikan.

Nanti akan ada pula yang kata “tahu komen saja. Tapi tidak mahu bg solusi dan cara yang sepatutnya”. Saya kata yang membincangkannya bukan semua. Maka pemilihan krew yang terlibat dengan MMM perlu diperbaiki lagi, bukan sahaja tahap penglibatannya, tp juga cara pemikirannya, keperibadiannya dan kemahirannya dalam menguruskan Minggu Mesra Mahasiswa. Lebih perlu dihindari lagi jika ada krew yang terpilih dalam membawa agenda politik bagi meraih sokongan kepada parti.

Minggu Mesra Mahasiswa masih berbaki lagi dua hari. Maka saya berharap supaya kesilapan yang lepas tidak diulangi lagi. Semoga Allah melimpahkan keberkatan dalam setiap amalan yang dilakukan.

Syafiyullah Yahya
Presiden,
Persatuan Mahasiswa Islam,
Universiti teknologi Malaysia.

“Bersama Membangun Ummah”

#PMIBERSAMAMU

 

utm-pic1

PMIUTM || Kerana Tuhan Untuk Manusia – Isu cheers Minggu Mesra Mahasiswa
%d bloggers like this: