19 September 2016 | 18 Zulhijjah 1437 H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

PMIUTM ||JOM DAFTAR MENGUNDI

Menurut statistik yang telah dikeluarkan baru-baru ini, kira- kira 4.2 juta rakyat Malaysia yang layak masih belum mendaftar sebagai pengundi dan 43% daripadanya terdiri daripada orang Melayu.

Apa yang boleh disimpulkan dari statistik ini ialah kurangnya kesedaran yang tinggi terhadap kepentingan untuk mendaftar sebagai pengundi. Pendaftaran mengundi sangatlah penting kerana pilihan raya umum adalah proses pemilihan kerajaan yang bakal memacu Negara pada masa hadapan.

Kurangnya kesedaran rakyat terutama dari kalangan belia sendiri mampu memberi impak negatif kepada pembangunan negara. Negara bakal kehilangan pelapis-pelapis pimpinan baru dan aspirasi anak muda tidak lagi menjadi agenda perjuangan. Kesannya, maruah dan budaya yang berasaskan agama pasti hilang dan akan menjejaskan kedaulatan negara. Hal ini disebabkan oleh kurangnya pengetahuan belia dalam selok-belok politik dan disebabkan faktor politik pada masa sekarang, mereka sudah lagi tidak berminat untuk mengetahui isi semasa dan hal ehwal politik.

Hakikatnya, politik negara boleh dipulihkan dengan adanya kesedaran dan kefahaman rakyat terhadap politik tersebut. Dengan kefahaman ini, rakyat mampu membuat keputusan yang betul untuk memilih kerajaaan akan datang dan secara tak langsung membantu memulihkan pentadbiran negara.
Oleh yang demikian, PMIUTM disini mengajak semua mahasiswa-mahasiswi supaya mendaftar sekarang sebagai pengundi sebelum 30 September ini sebagai langkah permulaan untuk memulihkan negara.

Mahasiswa Penentu Masa Depan Negara

” MENERAJU KESATUAN UMMAH ”

#PMIBERSAMAMU
#MariMengundi

14333848_10154061681653315_1907530632304041960_n

PMIUTM || JOM DAFTAR MENGUNDI
%d bloggers like this: