5 Julai 2015 || 18 Ramadhan 1436H

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Destinasi Squad Sayang ’15 pada hari ini adalah di Kampung Waang, Ranau. Perjalanan ke kampung ini mengambil masa lebih kurang 30 minit. Perkara yang mencabar dalam misi hari ini adalah majoriti penduduk kampung disini menganuti agama kristian, manakala hanya minoriti sahaja penduduk kampung yang beragama islam. Namun,setibanya kami disana,kami disambut riang oleh kanak-kanak disana.

Sebelum program klinik Al-fatihah & Smart Solat kepada kanak-kanak dikampung ini,fasilitator daripada Squad Sayang ’15 sempat beramah mesra dengan kanak-kanak disana dengan mengadakan beberapa permainan bersama mereka disana.Selepas program klinik Al-fatihah & Smart Solat selesai,peserta-peserta program telah dibekalkan bahan bacaan yang berkaitan dengan tajwid & solat yang disediakan oleh pihak Muslim Care.

Setelah menunaikan solat zuhur bersama penduduk kampung,Squad Sayang ’15 bersama wakil daripada Muslim Care Malaysia mengadakan pemeriksaan kesihatan percuma kepada penduduk disini tidak kira kepada yang beragama islam atau sebaliknya.Pemeriksaan percuma ini atau lebih dikenali sebagai “Mobile Clinic” ini juga mendapat sambutan daripada penduduk kampung tidak kira muda atau yang telah berusia.

Pada sebelah petang,Muslim Care bersama Squad Sayang ’15 mengadakan Bengkel Pengurusan Jenazah kepada penduduk kampung disini tidak mengira usia sama ada muda atau yang sudah berusia.Peserta-peserta bengkel tersebut diberikan pendedahan tentang cara-cara menguruskan jenazah dalam islam.Pada masa yang sama,Squad Sayang ’15 juga tidak melepaskan peluang untuk rewang bersama penduduk kampung menyediakan juadah berbuka puasa.Perkara yang menarik tentang juadah berbuka puasa ini adalah Squad Sayang ’15 berkesempatan untuk menikmati nasi masakan orang kampung yang begitu berbeza dengan dengan nasi yang biasa dimasak & moreh iaitu sup atau lebih dikenali sebagai ‘tonkai’ yang mana ianya dimasak sendiri oleh penduduk kampung.

Pada malamnya pula,Squad Sayang ’15 berpeluang melaksanakan Solat Sunat Tarawih bersama penduduk kampung serta diimamkan sendiri oleh ahli Squad Sayang ’15.Kami amat dukacita setalah dimaklumkan bahawa penduduk disana tidak pernah mengadakan solat tarawih disini kerana tidak ada orang yang dapat memimpin solat tersebut.Program pada hari ini diakhiri dengan sedikit ucapan daripada Muslim Care & moreh bersama penduduk kampung serta tidak ketinggalan,kanak-kanak disini juga telah dihadiahkan ‘duit raya’ oleh Muslim Care Malaysia.

“Bersama membangun ummah”

‪#‎PMIBERSAMAMU‬
‪#‎SAYANG15‬
‪#‎PRAY4SABAH‬

Hari keempat Skuad Sayang’15 berada di Ranau, Sabah. Meneruskan misi dakwah & khidmat komuniti. Bersama Membangun Ummah.

 

Anak-anak kecil Kampung Waang gigih melakukan latihan pratikal Smart Solatoleh Skuad Sayang’15. Semoga adik-adik mampu menjadi contoh terbaik untuk masyarakat.

 

Senyuman terukir di bibir adik-adik selepas disambut Skuad Sayang’15 yang datang ke kampung mereka.

 

Skuad Sayang’15 mesra melayan adik-adik yang ‘sporting’ dari Kampung Waang.

 

Cenderahati buat wakil penduduk Kampung Waang, Ranau daripada Muslim Care Society.

 

Saudara Shazli Muin, menunjukkan hasil sembelihan beliau.

 

Demostrasi Pengurusan Jenazah oleh wakil Muslim Care Society.

 

Saudara Mohd Lutfi Alqawiem,disergah oleh adik-adik Kampung Waang. Adik-adik memang sporting.

 

Semoga berjumpa lagi penduduk Kampung Waang, Terima Kasih kerana sudi menjemput kami Skuad Sayang’15.

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153101216658315.1073741871.117756888314&type=3

PMIUTM || HARI KEEMPAT SAYANG ’15
%d bloggers like this: