31 Mac 2016 | 22 Jamadil Akhir 1437 H
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
PMIUTM || ADAB KETIKA BERDOA

Assalamualaikum w.b.t

Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam serta selawat dan salam keatas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w
Senjata adalah sejenis alat yang digunakan untuk mempertahankan diri daripada ancaman-ancaman yang merbahaya. Secara logiknya sesuatu senjata itu mempunyai kaedah yang tersendiri untuk digunakan dan jika ianya tidak diambil kira berkemungkinan senjata itu menjadi kurang berkesan atau tidak boleh digunakan sebagai perlindungan kepada si pengguna.

Begitulah juga dengan doa. Rasulullah s.a.w dalam Hadis Riwayat Hakim menyebut :
“Doa adalah senjata bagi orang-orang mukmin, tiang bagi agama, dan nur bagi langit dan bumi”. (HR Hakim)
Oleh itu, sebagai senjata bagi umat Islam hendaklah kita mengetahui antara peraturan dan adab dalam kita melaksanakan doa agar doa tersebut menjadi lebih terkesan kepada diri dan Inshaallah dimakbulkan Allah s.w.t

ADAB #1 (MEMUJI ALLAH S.W.T DI DALAM DOA)
Seharusnya apabila kita berdoa memohon sesuatu kepada Allah maka ianya menjadi satu adab untuk memuji Allah seperti yang dilakukan oleh Rasulullah apabila berdoa. Doa yang paling lazim dibacakan umat Islam adalah Surah Al-Fatihah dan didalam surah ini hampir separuh daripadanya (Ayat 1 – 3) adalah memuji Allah S.W.T. Oleh itu, amat penting untuk kita mengambil kira menyertakan puji-pujian kepada Allah di dalam doa kita.

ADAB #2 (MENGUCAPKAN SELAWAT & SALAM KEPADA NABI MUHAMMAD SAW)
Doa seseorang itu diibaratkan tidak lengkap jika tidak disertakan dengan ucapan selawat & salam ke atas Rasulullah s.a.w. Hal ini kerana doa yang disertai dengan selawat akan diperkenankan Allah Ta’ala tetapi doa yang tidak disertai dengan selawat akan tergantung diantara langit dan bumi.

ADAB #3 (BERDOA DENGAN HATI YANG IKHLAS)
Janganlah kita berdoa tanpa merasa terkesan di dalam diri ibarat kita membaca sesuatu skrip didalam kepala. Jika doa yang dibaca adalah dalam bahasa Arab cubalah cari dan hayati maksud doa tersebut. Selain itu, Allah tidak mewajibkan kita untuk berdoa dalam bahasa Arab sahaja, selagi ianya diluar solat maka dibolehkan untuk kita berdoa dalam bahasa yang biasa digunakan. Perlu diambil kira adab ini agar hati senantiasa khusyuk dan bersungguh-sungguh dalam berdoa.

ADAB #4 (MEMFOKUSKAN DOA UNTUK KEBAIKAN DIAKHIRAT)
Apabila kita berdoa apakah yang menjadi fokus kita didalam doa. Rezeki yang melimpah ruah? Masa depan yang cerah? Mudah menerima ilmu yang bermanfaat? Sebaik-baiknya doa kita perlulah memohon kebaikan didunia dan diakhirat tetapi fokusnya lebih kepada akhirat. Allah s.w.t mengajar kita doa yang ideal untuk diamalkan dan ianya terkandung didalam surah al-Baqarah ayat 201 :
(Ayat Al-Quran 2:201 disini)
“Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka”.
Doa ini merangkumi kebaikan didunia dan diakhirat tetapi penekanan yang lebih kepada kehidupan di akhirat kelak dimana selain daripada memohon kebaikan di akhirat kita juga memohon kepada Allah s.w.t agar dipelihara daripada seksaan api neraka.

Semoga kita semua dapat memanfaatkan sedikit sebanyak daripada perkongsian ini dan teruskan memperbaiki amalan dari hari ke hari agar ianya lebih memberi kesan kepada diri kita seterusnya dapat merasakan nikmat dalam beribadat kepada Allah s.w.t.
Wallahua’alam.

” MENERAJU KESATUAN UMMAH ”
‪#‎PMIBERSAMAMU‬ ‪#‎OURBESTWEAPON‬ ‪#‎ADABBERDOA‬

12472582_10153657972333315_8208825288284281271_n

PMIUTM || ADAB KETIKA BERDOA
%d bloggers like this: