Sabtu, 15 Januari 2011 – PMIUTM sekali lagi telah meneruskan tradisi mengunjungi Ekspo Ponggal anjuran Persatuan Mahasiswa Hindu (PMHUTM). Pesta Ponggal kali ini telah diadakan di Padang Kawad UTM.

Barisan pimpinan PMI disambut dengan penuh mesra oleh Pengarah program, Saudara Puganisan. Rombongan telah diberikan sedikit penerangan mengenai Pesta Ponggal dan aktiviti-aktiviti yang diadakan di sekitar tapak ekspo.

“Adalah amat menarik apabila saya melihat mahasiswa daripada pelbagai kaum dapat sama-sama menyertai acara yang dianjurkan dalam Pesta Ponggal kali ini dan saya yakin dan percaya bahawa perpaduan di UTM dapat dikekalkan” ujar saudara Zaki Haron ketika ditemubual oleh urusetia program.
PMIUTM turut menyertai beberapa pertandingan yang dianjurkan dalam Pesta Ponggal kali ini antaranya adalah pertandingan memasak ponggal dan pertandingan membuat Kolum.
Dalam pada itu, Timbalan Presiden PMIUTM saudara Ridhuan Jamil berkata “Ini merupakan pengalaman pertama saya memasak ponggal dan alhamdulillah pihak urusetia telah memberi kerjasama yang baik dengan menerangkan kepada saya tentang cara-cara memasak ponggal”
Pesta Ponggal merupakan aktiviti tahunan yang dianjurkan oleh Pesatuan Mahasiswa Hindu bagi meraikan hasil tuaian.

Pesta Ponggal UTM Erat Perpaduan
%d bloggers like this: