Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Pengasih.

Alhamdulillah, marilah kita bersyukur kepada Allah swt kerana kita masih lagi diberi nikmat nafas hingga saat ini, nikmat makanan dan minuman yang kita peroleh setiap kali terdetiknya rasa lapar dan dahaga, dan yang paling penting kita masih lagi memperoleh nikmat yang begitu besar iaitu nikmat Iman dan Islam.

Tanggal 31 Ogos kembali lagi. Tarikh keramat ini berulang kembali pada tahun 2013 ini. Maka genaplah 56 tahun kemerdekaan negara pada tahun ini. Alhamdulillah, selama 56 tahun kita aman daripada cengkaman penjajah yang menjadi babak hitam di dalam sejarah kemerdekaan negara ini.

Namun, adakah hingga saat ini kita sudah benar-benar memahami apa itu erti kemerdekan sebenarnya? Bagaimana tafsiran kita sebagai umat nabi Muhammad SAW yang mengaku tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan nabi Muhammad utusan Allah  terhadap nilai sebuah kemerdekaan? Apakah erti kemerdekaan yang sebenar menurut perspektif Islam?

Lihat sahaja hari ini anak-anak muda masih lagi tergadai agamanya dengan pemakaiannya sama seperti barat. Lebih menakutkan lagi, bukan sahaja pemakaian yang diikuti bahkan budaya hiburan terlampau juga diikuti dengan tariannya, nyanyiannya yang dipuja dan didewa-dewakan. Anak muda merupakan tonggak masa depan negara. Bagaimanakah kemerdekaan ini mampu kita kecapi pada masa akan datang jika pemimpin yang akan datang ketandusan nilai akhlak dan moralnya.

Merdekakah kita, jika anak-anak di rumah masih lagi buta dengan ilmu agama Islam. Mereka sekadar mewarisi status ‘Islam’ daripada ibu dan ayah mereka, lebih teruk lagi mengaggap agama ini sebagai satu ritual atau hobi.. Bukan sahaja didikan agama tidak diterapkan malah dibiarkan anak-anak bebas melakukan apa sahaja. Sehingga berleluasa masalah sosial yang menjadi barah kepada masyarakat kita pada hari ini. Bagaimanakah kemerdekaan ini boleh diteruskan jika anak-anak terbiar dengan kerakusan mereka yang mencintai dunia dan takut akan mati.

Merdekakah kita, jika perundangan dunia lebih didaulatkan berbanding perundangan Allah. Penyelewengan, rasuah, penindasan dan pelbagai bentuk taklukan hati dan jiwa dengan nilai material. Roh dan jasad anak-anak muda umpama dibeli dengan gula-gula. Selagi pemikiran dan gaya hidup kita masih lagi berkiblatkan barat, selagi hukum Allah tidak tertegak dengan sepenunhnya, kemerdekaan hanya menjadi retorik indah. Apakah memadai dengan melaungkan kata-kata keramat Merdeka sedangkan hati dan jasad kita masih dibelenggu penyakit keduniaan? Hukum Allah apabila dianggap remeh, maka pelbagai erosakan, kemungkaran akan berlaku, segalanya seolah-olah sudah beraja di mata bersultan di hati. Kemungkaran yang dianggap biasa kita masih lagi takut untuk menegakkan hukum Allah dan melaungkan kalimah-kalimah Allah. Jika mahu melihat agama rakyat, lihatlah agama pemimpinnya. Pemimpin sangat memainkan peranan penting dalam mentadbir dunia sebagai seorang khalifah Allah di muka bumi. Pemimpin perlu mempamerkan teladan yang baik agar dapat dijaidkan contoh kepada generasi muda yang bakal mewarisi tampuk pemerintahan negara.

Justeru apakah ertinya sebuah kemerdekaan jika kita masih lagi tidak membebaskan roh dan jasad kita daripada dibelenggu penyakit keduniaan, terus membiarkan pebagai kerosakan dan kemugnkaran, maruah-maruah yang tergadai. Apakah ini harga yang perlu dibayar untuk memperoleh sebuah kemerdekaan? Maka sia-sialah perjuangan dan pengorbanan mereka yang terdahulu. Jika masyarakat kita hari ini semakin menjurus ke lembah kehancuran tanpa kita sedari dek ketaksuban memuliakan keduniaan.

Di manakah kedudukan kita di sisi Allah s.w.t dalam memainkan peranan sebagai khalifah Allah di atas muka bumi. Wahai saudara dan saudariku, bangkit dan sedarlah, keadaan umat sekarang semakin tenat. Sedarlah wahai pimpinan-pimpinan sekalian daripada lamunan. Masyarakat memerlukan kita, dunia memerlukan kita untuk mentadbir dunia ini dengan kalimah yang Haq. Hancurkanlah kebatilan, hindarilah segala bentuk kemaksiatan dan kemungkaran. Berbaliklah kepada penghayatan kemerdekaan yang wajib dilaksanakan oleh setiap insan yang mempunyai tuhan. Mudah-mudahan, kemerdekaan yang kita peroleh ini dapat memberi seribu satu pengetian kepada kita tentang betapa pentingnya penghayatan nilai sebuah kemerdekaan melalui hati dan akal pemikiran yang waras.

Kemerdekaan yang sebenarnya ialah kita kembali kepada status ‘Hamba Allah’. Maka tanamkan sifat kehambaan kita kepada Allah dan faham tujuan sebenar kewujudan kita adalah untuk mengabdikan diri kepada Allah.  Dengan tertanamnya sifat kehambaan dalam diri kita, usah gentar usah risau jika diganggu gugat oleh musuh-musuh dari dalam dan luar, kerana Allah bersama kita. Wallahu’alam.

Mohd Azizi bin Mustafa
Timbalan Presiden Persatuan Mahasiswa Islam UTM
Sarjana Muda Kejuruteraan Awam

Perutusan Merdeka : Sedarlah Saudaraku!
%d bloggers like this: