Assalamualaikum wbt. dan Salam Aidilfitri kepada semua warga UTM.

Syukran liLlah kerana dengan izin-Nya masih lagi kita mengecapi nikmat Iman & Islam serta nikmat kasih sayang-Nya yang dikurniakan kepada semua makhluk-Nya. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W serta ahli keluarga, sahabat-sahabat serta semua pengikut baginda yang mendaulatkan syariat Islam.

Alhamdulillah, setelah melalui 3 fasa untuk penyucian diri dalam bulan Ramadhan yang penuh barakah bagi kembali kepada fitrah, Allah S.W.T mengurniakan pula Syawal kepada hamba-hamba-Nya yang beriman. Sesungguhnya, sebelum kita jauh meninggalkan Ramadhan pada kali ini, perkara utama yang perlu kita lakukan ialah dengan memuhasabahkan diri kita terlebih dahulu. Apakah kita sudahpun mencapai Taqwa yang telah dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hamba-Nya yang berpuasa? Adakah kita sudahpun menggunakan dengan sebaiknya peluang Ramadhan yang telah Allah berikan kepada kita pada kali ini? Adakah Ramadhan kali ini benar-benar menjadi madrasah kepada diri kita? Sempatkah kita untuk menempuhi Ramadhan akan datang? Itulah antara perkara-perkara yang perlu kita muhasabahkan mudah-mudahan kita menjadi orang-orang yang mensyukuri dan menghayati Ramadhan yang telah dikurniakan, insyaAllah.

Mahasiswa dan mahasiswi yang dikasihi,

Bersempena dengan Aidilfitri yang bakal disambut Jumaat ini, selaku mahasiswa Islam, kita seharusnya mengambil peluang bulan Syawal ini untuk meningkatkan silaturrahim dan ukhwah sesama sanak saudara dan sahabat handai. Budaya maaf-memaafi juga perlu diamalkan secara berterusan dalam usaha memperteguhkan ukhwah sesama muslim. Sedar atau tidak mahasiswa dan mahasiswi sekalian, dalam kita mengamalkannya, ada sesuatu yang lebih bermakna lagi kita perolehi dari budaya bermaafan yang kita amalkan ini. Malalui budaya ini, secara tidak langsung ia akan menggolongkan diri kita dari kalangan orang-orang yang bertaubat . Bagi mereka yang bertaubat, ganjaran dan limpahan kurnia Allah amat besar dan luas sekali. Allah swt berfirman di dalam surah Ali-Imaran, ayat 133:

Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa.”

Oleh itu, saya mewakili seluruh kepimpinan serta ahli Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia (PMIUTM) ingin memohon jutaan kemaafan dia atas segala kekhilafan yang berlaku sama ada secara sedar ataupun tidak sedar kepada seluruh warga UTM terutamanya kepada penasihat PMIUTM, Al-Fadhil Ustaz Ismail Bin Mustari, bekas Pegawai Agama HEMA UTM, Ustaz Mohd Nasir Bin Masroom serta duta-duta PMIUTM khususnya adik-adik mahasiswa dan mahasiswi Tahun 1 yang telah terlibat secara langsung menjadi watak-watak utama dalam mencorak dan mewarnai perjalanan PMIUTM sepanjang sesi pengajian pada kali ini sehingga menjadikan PMIUTM sebuah organisasi mahasiswa yang terkehadapan dan disegani kawan mahupun lawan.

Akhirul kalam, saya ingin menyeru kepada semua sahabat mahasiswa dan mahasiswi Islam, hidupkanlah malam hari raya dengan bertakbir membesarkan Allah S.W.T. Takbir ialah sebutan Allahu Akbar yang bermaksud “Allah Maha Besar”. Manakala yang lainnya adalah kecil dan mesti dipinggirkan apabila bertembung dengan kehendak Allah S.W.T. Malangnya, pada hari ini, ramai orang yang menyebut Allahu Akbar sebagai satu tradisi sahaja. Hakikatnya dalam realiti kehidupan, kerapkali perintah Allah lah yang dipinggirkan. Oleh itu, kita sebagai mahasiswa Islam yang mengamalkan Islam sebagai cara hidup, janganlah sesekali kita membiarkan diri kita berada dalam golongan yang meminggirkan perintah Allah.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir & Batin.

Sekian,wassalam.

Allahuakbar…Allahuakbar…Allahuakbar.

Perutusan Aidilfitri Presiden PMIUTM
%d bloggers like this: