Oleh: Ahmad Baie Jaafar*

Perkembangan teknologi masa kini dikatakan mencabar iman umat Islam terutama remaja malah keruntuhan akhlak remaja dikaitkan dengan media moden tersebut. Kalau suatu ketika dahulu kanak-kanak dan remaja suka menonton TV atau video game, tetapi kini sukar berenggang dengan internet dan berchatting dan sebagainya.

Persoalannya, salahkah teknologi memenuhi alam ini pada masa sekarang atau kita yang tidak tahu memanfaatkan teknologi hingga remaja kini tiada pilihan? Asyik menyalahkan satu pihak tanpa berusaha mengatasinya adalah tindakan yang tidak adil. Kalau tidak tahu menari jangan dikatakan bumi tinggi rendah. Sepatutnya mereka kena belajar cara menari yang betul supaya mereka tidak terjatuh-jatuh di atas pentas.

Sebenarnya teknologi moden tidak salah, sebaliknya kitalah yang seharusnya pandai menggunakan teknologi itu untuk kebaikan. Barangkali anak-anak kita lebih pandai memanfaatkan teknologi itu, maka kita harus mendorong mereka supaya memanfaatkannya ke arah kebaikan. Tetapi dalam keadaan ibu bapa sekarang ini, bolehkah mereka membimbing anak-anak ke arah itu?

Baru-baru ini, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) telah mengadakan seminar “Memperkasa Peranan Tekno-Daie: Cabaran dalam Pembangunan dan Penggunaan ICT” cuba merungkai peranan teknologi dalam cabaran dakwah masa kini. Para peserta didedahkan kepentingan teknologi moden dan apakah sumbangan cerdik pandai Islam dalam era teknologi kini.

Ketua Pengarah IKIM, Datuk Nik Mustapha Nik Hassan dalam ucapan perasmian berkata, sebarang usaha berkaitan dakwah kepada orang ramai perlu berlandaskan panduan yang digariskan dalam Islam.

Namun sesuai dengan perkembangan teknologi kini, para pendakwah juga harus meningkatkan diri mereka dengan ilmu pengetahuan dan menguasai ICT. Apabila pendakwah dapat menguasainya sudah pasti sasaran dakwahnya akan sampai kepada remaja dan mereka yang banyak hidup bergantung dengan ICT.

“Jadi, perlunya pendakwah teknologi ini untuk menghampiri dan mendekati golongan techno-savvy atau masyarakat celik IT yang telah begitu selesa dengan perkembangan teknologi,” kata Datuk Nik Mustapha.

Firman Allah yang bermaksud: “Serulah (manusia) kepada Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui orang yang mendapat petunjuk.” (Surah an-Nahl 16: 125)

Menurut beliau lagi, perkembangan teknologi masa kini boleh membantu usaha dakwah para tekno-daie dalam menyampaikan ajaran Islam, malah lebih pantas.

“Pengetahuan tentang penggunaan ICT dapat memperkasakan lagi peranan tekno-daie supaya boleh digunakan untuk kepentingan umat Islam dan perkembangan Islam. Kalau umat Islam tidak menggunakannya ia sudah pasti akan digunakan oleh pihak lain untuk memusnahkan kita,” katanya.

Ya, bagaimana dengan pendakwah masa kini? Adakah mereka sudah bersedia dengan perubahan ini? Kalau pendakwah masih mahu menggunakan pendekatan berceramah, mereka mungkin tidak perlukan teknologi canggih. Hal ini kerana sasaran dakwahnya sudah 80% kekuatan imannya. Tetapi kalau sasaran dakwahnya mahu diarahkan kepada remaja dan muda-mudi, mereka perlu berubah.

Realiti Pendakwah

Pendakwah yang bergerak di seluruh negara kini agak ramai tetapi gelanggang mereka tidak meluas. Banyak lagi gelanggang dakwah yang belum diterokai secara serius. Sikap pendakwah dalam hal ini adalah antara sebab mengapa perkembangan Islam masih mendatar.

Sasaran pendakwah hanya di masjid dan surau atau pejabat-pejabat yang jumlah kehadirannya sekitar 50-100 orang. Kalau dibandingkan dengan jumlah penduduk keseluruhannya, mungkin tidak sampai 10%. Kalau begitulah kedudukannya, bagaimana kita hendak menyampaikan dakwah kepada yang bakinya?

Umumnya pengetahuan pendakwah terhadap teknologi amat terbatas. Malah ada yang dikategorikan sebagai buta teknologi, malah membencinya. Walau bagaimanapun pendakwah yang terdiri daripada pensyarah universiti, guru-guru agama pada masa kini sudah celik internet, mereka sudah tahu memanfaatkan teknologi.

Sungguhpun begitu masih ramai yang menggunakan pendekatan berceramah di masjid dan surau. Walaupun ada yang suara mereka dapat dikeudarakan di radio dan wajah mereka dapat ditonton di layar TV. Mungkin kerana pendekatan dakwah yang masih sama, maka sambutan masih tidak ramai. Peminat ruangan agama di saluran tersebut masih boleh dikira.

Pada hari ini terdapat juga penceramah yang menggunakan alat bantu seperti Power Point dan sebagainya dalam membentangkan kertas kerja, tetapi alat bantu itu tidak mampu membantu orang ramai memahami ilmu yang disampaikannya. Barangkali mesej yang hendak disampaikan kabur lalu tidak berjaya mendidik jiwa orang ramai. Jadi, persembahannya tidak melekat pada hati orang ramai.

Peluang Cerah

Teknologi moden yang menjadi alat komunikasi terpenting masa kini pasti memberi peluang kepada pendakwah merentas dunia secara maya dengan mudah dan cepat. Tentunya pendakwah tidak perlu lagi menjelajah seluruh dunia, tetapi cukup menerusi internet, mereka boleh bertemu ramai orang tanpa batas. Peluang ini memberi ruang kepada mereka dalam menyampaikan mesej Islam kepada setiap pengunjung yang menyapanya.

Pada masa yang sama pendakwah berpeluang mencari maklumat, menambah ilmu pengetahuan, dan mengetahui berita semasa bagi membantunya dalam kerja dakwah. Peluang ini amat luas dan lebih cepat sampai kepada sasaran.

Pengarah Eksekutif Yayasan Ilmuwan, Shaikh Mohd Saifuddeen Shaikh Mohd Salleh berkata, dengan menggunakan aplikasi internet dakwah dapat disampaikan dengan lebih interaktif disamping dapat memperluaskan sempadan penyampaian.

“Dalam satu kajian yang dijalankan menerusi Pew Research Center’s Internet and American Life Project menunjukkan bahawa 64% daripada 128 juta penduduk Amerika Syarikat menggunakan rangkaian internet bagi tujuan keagamaan,” katanya.

Menurut laporan itu lagi, semenjak peristiwa 11 September 1999, internet telah menjadi antara sumber utama masyarakat dunia untuk mencari maklumat serta kefahaman mengenai Islam.

Shaik Mohd Saifuddeen ketika membentangkan kertas kerjanya di seminar IKIM itu mengesahkan pertambahan mendadak penggunaan internet dalam kalangan pelayar maya. Rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter, Friendster dan sebagainya telah menjadi pilihan pelayar internet masa kini. Malah 300 juta pelayar menggunakan Facebook (fb) untuk mencari kenalan, yang lama mahu pun yang baru di seluruh dunia.

Peluang ini jika digunakan oleh pendakwah sudah pasti mereka boleh berdakwah kepada rakan-rakan fb di seluruh dunia. Tetapi berapa ramai pendakwah masa kini yang mengambil peluang ini? Memang ada
beberapa ustaz menjadi rakan Facebook, tetapi amat kurang yang menyampaikan dakwah kepada rakan fb atau peminat mereka.

Jalan Penyelesaian

Jelas di sini kemajuan pendakwah tidak seimbang dengan kemajuan teknologi masa kini. Pendakwah dilihat seperti tidak peka dengan perkembangan itu, malah ada yang mengutuk perkembangan teknologi. Mereka salahkan internet, salahkan TV, malah salahkan telefon bimbit yang kononnya menjadi punca mengapa remaja jauh daripada agama.

Sikap beginilah yang sebenarnya membantutkan gerakan dakwah pada zaman teknologi canggih ini. Tumpuan mereka di surau dan masjid langsung tidak memberi ruang yang luas dalam usaha dakwah kepada golongan remaja. Padahal golongan remaja ini lebih perlu diberi keutamaan dalam mendidik.

Cabaran dakwah masa kini seharusnya disambut oleh pendakwah secara profesional lebih daripada para pendakwah masa lalu. Perkembangan ini seharusnya tidak menjadi satu kejanggalan lagi kalau pendakwah memiliki laman web sendiri. Malah mereka boleh bangunkan laman blog yang mudah bagi menyampaikan mesej dakwah secara terus.

Dalam laman web atau blog pendakwah boleh disediakan ruang untuk pengunjung berkomunikasi secara langsung, disamping memaparkan artikel yang mampu mendidik pelayar menjadi Mukmin bertaqwa.

Percayalah persembahan yang baik dengan layout yang menarik akan memberi impak kepada pengunjung. Selain itu pengisian artikel yang lebih mantap dengan hujah yang kuat akan menyebabkan pelawat terus berkunjung dan bertambah. Boleh disediakan ruangan soal jawab yang merangkumi hukum hakam, akidah, tasawuf dan sebagainya.

Kewujudan laman web dan blog tersebut secara tidak langsung dapat menolak laman web agama songsang yang banyak bercambah kini. Ratusan laman web menyeleweng yang sengaja diwujudkan untuk mengelirukan umat Islam yang lemah pengetahuan agama.

Selain itu pendakwah juga boleh aktif menjadi rakan Facebook atau seumpamanya, di mana mereka boleh berhubung terus dengan rakan-rakan fb. Lebih penting daripada itu, kesalahan dan kebiadapan rakan-rakan Facebook dalam berkomunikasi boleh ditegur secara terus dan berhikmah. Mungkin sekali dua tidak berkesan tetapi lambat laun akan difahami dan seterusnya membawa perubahan.

Percayalah jika semua pendakwah boleh aktif dalam bidang yang baru ini disamping ceramah yang sedia ada, Islam akan lebih difahami secara menyeluruh. Bukan sahaja rakan-rakan beragama Islam, tetapi rakan yang lain juga berpeluang memahami perbincangan secara maya ini. Dengan ini Islam akan difahami oleh semua golongan walaupun mereka tidak mahu memeluk Islam.

Pendakwah seperti inilah yang wajar kita gelarkan mereka sebagai “Tekno-daie”, bukan alat teknologi yang mereka gunakan. Ingatlah, komputer, internet, televisyen dan juga telefon bimbit hanyalah penghubung yang ada unsur positif dan negatif. Maka tekno-daie yang pandai mengendalikan alat di atas mampu membawa mesej yang baik supaya sampai kepada sasaran dengan sempurna.

Sumber: SOLUSI Isu 14 m/s 23-24

*Penulis merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda (Syariah dan Undang-undang) dari Yayasan Pengajian Tinggi Islam Kelantan, Nilam Puri. Berpengalaman sebagai editor majalah Dewan Agama dan Falsafah, dan sub editor akhbar Sinar Harian. Kini turut ditugaskan sebagai Penolong Pendaftar Nikah di Selangor selain menjadi editor Solusi. Beliau boleh dihubungi melalui e-mel: baie@telagabiru.net.my. Lawati blog: http://baei.blogspot.com

Persembahan Terbaik untuk Kesan Terbaik
%d bloggers like this: