Akhir-akhir ini isu Hudud ditimbulkan dan hangat diperbincangkan dalam media arus perdana. Hal ini bangkit setelah kerajaan Negeri Kelantan membawa usul untuk melaknasakan Hudud di Kelantan, hasilnya pelbagai reaksi timbul, ada yang menyatakan persetujuan dan meminta agar kerajaan Kelantan diberi peluang untuk melaksakan. Tidak kurang juga yang menyatakan bantahan secara terbuka dengan hujah dan pendirian masing-masing.
Hudud merupakan satu peraturan yang diturunkan dari langit, berbentuk satu arahan yang jelas dalam perlaksanaannya. Yang mana iainya bukan ilham dari manusia tetapi ilham dari pencipta manusia. Ianya juga tidak turun sebagai satu pilihan atau option yang boleh kita pilih sama ada mahu melaksanakan atau tidak. Perkara ini jelas dinyatakan dalam Surah An-Nur ayat 1; 
(Ini adalah) satu surat yang kami turunkan dan kami wajibkan (menjalankan hukum-hukum yang ada di dalam)nya, dan kami turunkan di dalamnya ayat ayat yang jelas, agar kamu selalu mengingatinya.
Sebagai seorang yang beragama Islam kita harus yakin dengan Hudud sebagai jalan penyelesaian kepada masalah yang terjadi sekarang ini. Dan harus kita tanam sedalam-dalamnya azam untuk melaksakan hukum Hudud di negara kita. 
Dalam hal sebegini Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia (PMIUTM) berpendirian supaya kerajaan Negeri Kelantan diberi peluang untuk membuktikan pelaksanaan hukum Hudud dapat menyelesaikan masalah yang membarah dalam masyarakat kini. Adalah suatu yang amat tidak bertamadun menolak sesuatu tanpa memberi peluang untuk dibuktikan keberkesanannya.
Memandangkan Rang Undang-Undang Jenayah Syariah (Hudud dan Qisas) Negeri Terengganu dan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) Kelantan 1993 diluluskan oleh kerajaan negeri sudahpun diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri kelantan dan Terengganu, cumanya di Kelantan undang-undang ini masih belum diwartakan.
PMIUTM berharap agar undang-undang Hudud ini tidak lagi menerima apa-apa sekatan atau halangan, tetapi diberi peluang untuk dilaksanakan. Biarlah Kerajaan Kelantan membuktikan kejayaan Hudud, andaikata baik maka seharusnya undang-undang ini dijalankan di seluruh negara. Kebaikannya bukan hanya untuk ummat Islam setapi seluruh umat manusia, dalam masa yang sama membantu membangun agama, bangsa dan negara.

PENDIRIAN PMI BERKENAAN ISU HUDUD
%d bloggers like this: