31 Julai 2010, UTM Skudai : Pentas Debat piala Timbalan Naib Canselor terus diperhangatkan dengan usul-usul perdebatan yang memaksa semua peserta bersedia dengan fakta-fakta bernas untuk meyakinkan panel yang menghakimi pertandingan debat pada kali ini.
Hari ini sahaja, setiap kumpulan debat terpaksa melalui tiga pusingan berturut-turut untuk membahaskan tiga usul yang berlainan. Program debat telah bermula pukul 9 pagi dan berakhir pukul 5 petang tadi. Antara tajuk usul yang sempat dibahaskan ialah berkenaan “Kanak-kanak perlu lebih bermain”, “Filem Negara bertaraf antarabangsa” dan “SPRM mampu menangani gejala rasuah di Malaysia”.
Melalui ketiga-tiga usul yang diperdebatkan hari ini, PMIUTM telah berjaya memenangi ketiga-tiga perdebatan tersebut seterusnya melayakkan pasukan debat PMIUTM ke peringkat separuh akhir. 
Saudara Abd Azim, Pengerusi LPM PMIUTM yang ditemui selepas pertandingan tersebut berkata, “PMIUTM sangat menyokong usaha-usaha untuk menghidupkan program budaya ilmu yang dijalankan di UTM seperti pertandingan debat yang kami sedang ikuti sejak 2 hari lepas. Banyak perkara baru yang dapat kami pelajari dan banyak juga fakta-fakta yang sebelum ini tidak pernah kami temui. Justeru, saya amat berharap program seperti ini dapat diteruskan pada masa-masa akan datang.”
  
Peringkat separuh akhir debat piala Timbalan Naib Canselor akan berlangsung malam ini bermula pukul 9 malam dengan tajuk perdebatan “Mahasiswa kita Sudah berintegriti” bertempat di Dewan Sultan Iskandar UTM. Manakala kemuncak pertandingan debat piala Timbalan Naib Canselor ini akan diadakan pada esok hari bertempat di dataran Agora UTM. Oleh itu, semua warga kampus dijemput hadir untuk menyaksikan para mahasiswa berdebat dan berhujah di pentas Debat Terbuka Piala Timbalan Naib Canselor (HEMA) Universiti Teknologi Malaysia 2010. Sekian. ~MyLPM~

Pasukan debat PMIUTM mara ke Separuh Akhir
%d bloggers like this: