Assalamu’alaikum w.b.t dan salam sejahtera khasnya buat mahasiswa/I Universiti Teknologi Malaysia dan rakyat Malaysia umumnya. Alhamdulillah, kita masih lagi diberi keizinan oleh Allah s.w.t untuk bernafas hingga ke saat ini. Kini kita telah melangkah kepada satu episode baru bagi sebuah agenda kehidupan.
1 Januari dikaitkan dengan tahun baru, dan terdapat pelbagai pandangan berkisar sambutan tahun baru. Terdapat pandangan pihak yang tidak bersetuju dengan menyambut Tahun Baru tetapi lebih memilih sambutan Maal Hijrah, dan ada juga yang lebih gemar menyambut Tahun Baru khasnya buat mereka yang bukan beragama Islam, serta menyambut kedua-duanya sekali.

Namun perkongsian kali ini bukan untuk membahaskan tentang mana satu yang kita perlu sambut, tapi akan membahaskan tentang BAGAIMANA MAHASISWA DAPAT MENANGKAP SIGNAL MAGNETIK yang terhasil daripada persekitaran kita yang mengkehendaki kita MEMBUAT SATU TINDAKAN ATAU KEPUTUSAN.

Jika diserap perkara, senario, isu, permasalahan dan pembaharuan yang berlaku di sekeliling kita, dapat kita tafsirkan bahawa kehidupan kita sentiasa mengalami perubahan. Justeru bagaimana kita bertindak balas?
Antara contoh yang paling hampir dengan kita, terkini berkenaan gaya sambutan tahun baru 2014. Jika dahulu masyarakat terdedah kepada pelbagai konsert lagha, pembaziran jutaan ringgit, kesannya kita terdedah kepada pergaulan bebas, seks rambang, kadar kelahiran anak luar nikah yang meningkat dan sebagainya. Pelbagai tragedi rosak akhlak berikutan penciplakan gaya hidup barat yang dikenali sebagai ‘hedonisme’. Hiburan yang melampau.

Namun landskap gaya hidup masyarakat Malaysia kini, boleh dikatakan mengalami perubahan sedikit demi sedikit sebagai tanda tindak balas terhadap perkembangan dunia massa. Misalnya sambutan tahun baru 2014 di Butterworth Pulau Pinang, kehadiran rakyat Malaysia membanjiri padang bandaraya bukan untuk mendengar konsert terkinja-kinja, tapi untuk mendengar ceramah agama! Jelas masyarakat kita sebenarnya tercari-cari erti dan gaya hidup sebenarnya. Ini yang kita mahukan sebenarnya, penghayatan makna kehidupan dengan mencari erti ketuhanan.

Sebagai mahasiswa yang majoritinya anak-anak muda, kita tidak perlu menciplak gaya hidup barat seperti meraikan sesuatu peristiwa dengan hiburan terlampau, parti lewat malam, clubbing yang akhirnya menyebabkan ketandusan akhlak yang moral. Terjebak dengan pelbagai kancah maksiat dan jenayah. Buang istilah aku tidak cukup baik, alim dan muslimah, labelalisasi sekadar term dan gelaran. Mindset kita perlu diubah, katakan kepada diri sendiri, setiap daripada kita mampu lakukan penghijrahan kepada sesuatu yang lebih baik!

Berkesinambungan dengan isu terkini berkenaan kenaikan harga barangan seperti minyak, gula, cukai tanah, tol, kadar tarif elektrik dan akan datang Government Service Tax (GST) yang ternyata akan menyebabkan peningkatan kos sara hidup yang kelihatannya membebankan rakyat. Semua pembaharuan ini diperkenalkan secara drastik. Apatah lagi bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana yang begitu terkesan dengan peningkatan kos sara hidup ini.

Terdapat mahasiswa yang lahir daripada latarbelakang keluarga yang sederhana dan miskin. Ibu dan ayah mereka terpaksa bergelut dengan permasalahan sebegini semata-mata untuk memperoleh sesuap nasi, menanggung kos perbelanjaan keluarga, hutang dan lain-lain.

Bagi mahasiswa, kita perlu menanggung kos pengajian dan sara hidup di kampus. Hal ini tidak begitu memberatkan kepada penerima biasiswa JPA, tapi bagi peminjam PTPTN, dengan kadar pinjaman per semester yang tidak seberapa, mereka terpaksa berjimat cermat. Ada dalam kalangan mahasiswa yang perlu ‘mengikat perut’ pada akhir semester kerana kekurangan wang perbelanjaan, keluarga pula mempunyai masalah kewangan.

Justeru, sebagai langkah penyelesaian bagi mengatasi masalah kewangan dalam kalangan mahasiswa, pihak Hal Ehwal Mahasiswa & Alumni(HEMA), Majlis Perwakilan Mahasiswa(MPM), Pusat Islam dan Persatuan/kelab di UTM khasnya, perlu memainkan peranan dengan lebih baik. Dekati mahasiswa dan ketahui permasalahan mereka. Tambahan, mahasiswa juga perlu belajar berjimat cermat dan tidak boros dalam pengurusan wang agar perkara ini tidak bertambah serius.

Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa Pusat Islam UTM, menyediakan bantuan kewangan seperti kupon makanan, pinjaman wang sementara, tabung kebajikan dan pelbagai lagi untuk membantu mahasiswa. Kami dari pihak Persatuan Mahasiswa berbesar hati jika ada mahasiswa yang mempunyai masalah kewangan atau memerlukan bantuan, dapat berkongsi dan memberitahu kami perihal masalah kalian agar kami dapat membantu membawa ke pihak atasan dan selesaikan masalah bersama.

Di bawah Persatuan Mahasiswa Islam terdapat Lajnah Kebajikan yang antara peranannya membantu mahasiswa yang mempunyai masalah kewangan dan akademik. Hubungi kami dan kita bincangkan solusi bersama.
Kesimpulannya, sememangnya tahun 2014 ini akan menjadi satu titik perubahan yang ketara bagi masyarakat Malaysia khasnya mahasiswa sendiri. Dek peningkatan kos sara hidup, landskap politik, tragedi peperangan, jenayah yang sebagainya. Keadaan agak menggawatkan keselamatan kita. Pelbagai kemungkinan boleh berlaku, maka pesanan daripada kami, mahasiswa perlu bijak memilih jalan kehidupan, matang dalam perbicaraan dan ketahui prinsip kehidupan. Kami menyeru semua masyarakat kembali kepada agama Allah s.w.t

Siiru’ala barokatillah

Muhammad Faruq bin Jalaluddin
Sarjana Muda Pengurusan Teknologi,
Presiden sesi 2013/2014,
Persatuan Mahasiswa Islam UTM,
Universiti Teknologi Malaysia, Johor.

Paradigma Gaya Hidup 2014
%d bloggers like this: