Sekali lagi, Mutiara Srikandi berjaya menggetarkan jiwa srikandi-srikandi Islam masa kini yang terdiri dari kalangan Mahasiswi dan kakitangan Universiti Teknologi Malaysia, Skudai.

Seminggu yang lalu iaitu pada hari Jumaat yang lepas, Mutiara Srikandi membincangkan berkenaan perihal Srikandi di zaman Rasulullah S.A.W. di mana semua manusia yang bergelar Hamba Allah S.W.T. wajiblah keluar berjihad di jalan-Nya dengan bermacam cara dan kaedah. Salah satu cara umat masa kini keluar berjihad adalah dengan berdakwah kepada sesama umat Islam yang lain. Dalam episod Mutiara Srikandi minggu ini yang bertajuk “Fiqh Wanita: Sucikah Anda?” , Ustazah Sharifah Fatma menekankan berkenaan memberi teguran kepada sesama wanita muslim berkenaan haid, wiladah, nifas dan lain-lain perkara yang menyentuh berkenaan kesucian wanita dalam Islam. Beliau ada menceritakan berkenaan kisah di zaman Rasulullah S.A.W. dimana segala permasalahan berkaitan kesucian wanita, Rasulullah S.A.W. meminta bahawa biarlah berita tersebut disampaikan melalui sesame kaum hawa, bukannya daripada individu bernama lelaki kerana ianya mungkin akan mendatangkan fitnah dan membuka aib seseorang wanita. Ini bukanlah bererti seorang lelaki itu tidak boleh langsung menegur si wanita. Tetapi, biarlah golongan wanita tersebut mempunyai pertalian dengan si lelaki seperti ibu, isteri, kakak, adik perempuan.

Siti Aisyah meriwayatkan bahwa Nabi S.A.W. bersabda : “Tidaklah seorang wanita yang haid kecuali haidhnya merupakan kifarah bagi dosa-dosanya yang telah lalu. Dan pada hari pertama haidnya membaca “Alhamdulillahi ‘ala kulli hal wa astaghfirullaha min kulli zanbin” maka Allah menetapkan baginya bebas dari neraka, dengan mudah melalui sirat, aman dari siksa bahkan Allah mengangkat ke atasnya darjat 40 orang syuhada apabila dia selalu berzikir kepada Allah selama haidnya.

Selain itu, Ustazah Sharifah Fatma juga berkongsi berkenaan ibadah yang boleh dilakukan oleh wanita-wanita yang berada dalam haid dan nifas. Antaranya ialah:
1. Berdoa dengan apa sahaja doa termasuk dari al-Quran
2. Beristighfar; termasuk istighfar dari al-Quran
3. Berzikir; sama ada bertahlil, bertahmid, bertasbih dan sebagainya.
4. Berselawat kepada Nabi
5. Mendengar bacaan al-Quran
6. Menghadiri/mendengar majlis ilmu (yang diadakan di tempat lain selain masjid)
7. Mengulang hafalan al-Quran (mengikut pandangan Imam Malik tadi)
8. Membaca buku-buku agama termasuk kitab-kitab hadis
9. Bersedekah
10. Membuat kebajikan kepada orang lain

Bagi doa, istighfar dan zikir yang diambil dari al-Quran hendaklah dibaca dengan niat untuk berdoa, berzikir dan beristighfar, bukan dengan niat membaca al-Quran.

Semoga sedikit ilmu yang dikongsikan di sini dapat memberi manfaat kepada semua umat Islam dan dapat dikongsi bersama dengan ahli keluarga, sahabat-sahabat dan saudara-mara. segala yang baik itu adalah datangnya daripada Allah Ta’ala dan yang lemah itu daripada penulis sendiri dan disandarkan kepada Yang Esa.

Disediakan Oleh,
Unit Penerangan & Multimedia
Hal Ehwal Wanita Islam
Persatuan Mahasiswa Islam
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor
.::PMI BERSAMAMU::.

Mutiara Srikandi: Sucikah Anda?
%d bloggers like this: