Assalamu’alaikum w.b.t

Segala puji bagi Allah yang menguasai kerajaan langit dan bumi, pepasir yang bergerak di dasar lautan, unggas yang berterbangan dan sebilangan dedaun yang berguguran segalanya dalam pengetahuan-Nya serta selawat dan salam ke atas junjungan mulia rahmat sekalian alam Rasulullah s.a.w, ke atas ahlul bait, para sahabat serta golongan yang mengikuti mereka khasnya.

___________________________________________
Sememangnya tidak dapat disangkal lagi bahawa isu MURTAD, Kristianisasi dan ajaran sesat sudah lama bertapak di negara kita. Namun sejauh mana semua pihak mengambil cakna terhadap ‘penyakit umat’ yang semakin membarah dalam kalangan kita? Sebelum berbicara lebih lanjut, ayuh sama-sama telusuri pengertian murtad itu terlebih dahulu.
“Dan sesiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka tidak akan diterima daripadanya, dan ia pada hari akhirat kelak dari orang-orang yang rugi.”(A-li’Imraan 3:85)

Perkataan murtad berasal daripada bahasa Arab, iaitu “riddah” atau “irtidad”. Secara istilah riddah bererti “kembali daripada Islam kepada kufur sama ada dengan niat, atau dengan perbuatan kufur atau dengan perkataan sama ada dalam bentuk penghinaan, penderhakaan atau iktikad (al-Zuhayli, 6: 183). Dalam bahasa Melayu, Kamus Dewan (2005: 1330) mendefinisikan “riddah” sebagai “perbuatan keluar daripada agama Islam, sama ada melalui perbuatan, perkataan, atau niat.”

Kufur wal Kuffar

Murtad membawa kepada seseorang menjadi kafir, kufur (kufr), iaitu terkeluar daripada Islam. Menurut syariah, implikasi menjadi kafir ialah di akhirat nanti ia kekal dalam neraka setelah mati, dan ketika di dunia tiada qisas untuk pembunuhannya, tidak berhak menikah wanita Muslimah, tiada perlindungan terhadap jiwa dan harta, dengan darah dan hartanya boleh dirampas. Mendakwa murtad merupakan hak kepada orang Islam merupakan suatu yang begitu jauh tersasar daripada agama Islam itu sendiri. Perkara ini dapat dibuktikan apabila jenayah riddah ini telahpun dijadikan suatu kesalahan dan termasuk di dalam kategori kesalahan besar dalam Islam.

“Sesiapa yang kufur kepada Allah sesudah ia beriman (maka baginya kemurkaan dan azab dari Allah), kecuali orang yang dipaksa (melakukan kufur) sedang hatinya tenang tenteram dengan iman; akan tetapi sesiapa yang terbuka hatinya menerima kufur maka atas mereka tertimpa kemurkaan dari Allah, dan mereka pula beroleh azab yang besar.” (Al-Nahl 16:106)

Di Malaysia saja sudah berapa banyak kes murtad yang dilaporkan seperti Aisyah Haji Bohari, Hartina Haji Kamarudin, Azlina Jailani, Siti Fatimah Tan dan banyak lagi mungkin sudah tidak diingati oleh orang Islam. Keberanian mereka menyuarakan ‘kemurtadan’ mereka kepada umum dan lantang berdebat mempertahan hak yang kononnya tiada paksaan dalam beragama sekali gus meragut nilai kesucian Islam dan mencabar perintah dan kekuasaan. Malah terdapat juga sebilangan orang yang membuat akuan bersumpah atau Deed Poll bagi mengesahkan dakwaan beliau telah tidak lagi memeluk agama Islam. Tambahan pula, terdapat sebilangan yang ‘membantu’ orang Islam murtad atas nama kebebasan beragama dan mempermainkan hak kewajiban melaksanakan hukum Allah.

“Sesungguhnya orang-orang yang telah berbalik kepada keingkaran mereka sesudah terang nyata kepada mereka kebenaran petunjuk (yang dikemukakan kepadanya), Syaitanlah yang memperdayakan mereka (berlaku demikian), serta memanjangkan angan-angan mereka.” (Muhammad 47:25)

Berpasakkan Perlembagaan Persekutuan dengan mendabik dada mengatakan hak asasi manusia membenarkan seorang Islam itu murtad juga sebenarnya tidak mempunyai asas yang kukuh di dalam Perlembagaan Persekutuan itu sendiri. Perkara 11(1) Perlembagaan Persekutuan memberi hak kepada mana-mana orang menganut dan mengamalkan agamanya. Perkara 11(1) tersebut hanya mengatakan orang Islam berhak menganut dan mengamalkan agama Islam. Begitu juga penganut agama lain seperti Buddha, Hindu dan Kristian bebas menganut dan mengamalkan agama mereka.

Perkara 11(1) tidak memberi hak kepada mana-mana orang bertukar-tukar agama. Pertukaran agama hendaklah dilakukan mengikut agama itu sendiri dan juga undang-undang yang berkuatkuasa. Tiada hak yang diberikan oleh mana-mana undang-undang bersifat mutlak. Sudah tentu setiap hak yang diberikan mempunyai batasannya tertentu. Malah hak itu sendiri kebiasaannya diimbangi dengan tanggungjawab.

Berbalik Ke Pangkal Jalan

Kebanyakan kes murtad yang berlaku apabila diselidik berpunca daripada latarbelakang fahaman agama Islam yang cetek atau dikelilingi suasana jahiliyyah sejak kecil. Tambahan pula, sikap tidak mahu ambil tahu dan sambil lewa terhadap kepentingan mendalami dan menghayati Islam itu sendiri. Isu murtad sudah pastinya tidak boleh dianggap remeh kerana ia melibatkan maruah Islam itu sendiri, dan hak-hak wajib ke atas seseorang terhadap mentaati perintah dan menjauhi larangan Allah itu sendiri. Sama ada murtad secara sedar atau tidak, ia melibatkan satu pegangan hidup yang akan menjamin kejayaan seseorang di dunia dan akhirat.

“Adakah kamu pula hendak meminta dari Rasul kamu sebagaimana diminta dari Nabi Musa (oleh kaumnya) dahulu? Dan sesiapa yang menukar iman dengan mengambil kekufuran, maka sesungguhnya ia telah sesat dari jalan yang lurus.” (Al-Baqarah 2:108)
Utusan Allah telah dihantar, pedoman telah diturunkan untuk membantu manusia dalam membezakan perkara yang hak dan batil. Kegoyahan Aqidah yakni keterikatan seseorang itu dengan Islam dengan penghayatan dan kepercayaan yang mendalam serta tidak berbelah bahagi menjadi ‘anak kunci’ kepada kemelut MURTAD yang semakin meruncingkan. Ia bukan sahaja akan memecahbelahkan ummah, malah akan menjadi ancaman kepada agama Islam apabila ada ‘gunting dalam lipatan’ yang menjadi pembunuh senyap kesatuan umat Islam. Singkap kembali bagaimana sikap golongan munafiq ketika zaman Rasulullah s.a.w, yang sanggup menipu, berpura-pura beriman kepada Allah, namun menjadi pembunuh dan perosak agama Islam dari dalam. Apakah ini nilai Islam yang diidam-idamkan umat akhir zaman? Islam dipermain-mainkan dan menjadi siulan penghinaan yang bertentangan dengan kesucian dan ketulenan agama daripada Allah itu sendiri.
Justeru, semua pihak sewajarnya prihatin dan memberikan perhatian khusus terhadap isu MURTAD yang semakin membarah dalam kalangan umat akhir zaman. Gerakan dakwah perlu diperkasa sama ada melalui terus kepada umat atau menerusi garapan tulisan, media elektronik, laman sesawang (fa
cebook,tweeter dll) perlu diperbanyak. Sebaran mesej dakwah dan PALING PENTING, kesedaran dalam diri terhadap kepentingan menuntut Ilmu terutama berkenaan Aqidah yang menjadi syarat utama seseorang itu beriman kepada Allah yang bermula dengan syahadah. Seterusnya sampaikan kepada yang lain berkenaan ilmu yang bermanfaat dan jelas kefahaman tentangnya. Wallahu’alam.

Adakah anda merasakan artikel ini berguna? Jika ya kongsi dengan rakan anda. Kami dari pihak PMI menyeru agar semua muslimin & muslimat dapat memboikot/melaporkan group/page murtad di laman sesawang seperti https://www.facebook.com/MurtadsInMalaysiaAndSingapore

Perkongsian berkaitan kefahaman ‘Apa Erti Aku Memeluk Islam’ bakal menyusul…Nantikan!


Perkongsian,
Ahmad Afifi bin Mohammad Lotfi
Sarjana Muda Perancangan Bandar & Wilayah
Pengerusi Lujnah Penerangan & Multimedia PMIUTM,JB

Murtad: Petanda Kehancuran Ummah
%d bloggers like this: