Laporan oleh : Noor Hamizah Hashim

Kluang, 15 Mac – Lujnah Pendidikan dan Kepimpinan (LPK) PMIUTM akhirnya berjaya merealisasikan sebuah program Motivasi Bersama Mahasiswa di Penjara (MESRA `10) bertempat di Pusat Latihan dan Penjara (PULAPEN), Kluang, Johor. Bertemakan ‘Selami Hati Insafi Diri’ membawa mahasiswa untuk lebih mendekati kelompok masyarakat digelar banduan bagi mengambil beberapa iktibar bagi kedua-dua belah pihak. Seramai 11 siswa dan 32 siswi diiringi oleh Ustaz Nurazmallail Marni sebagai pensyarah pengiring memulakan ekspedisi ini seawal jam 8.30 pagi dari UTM. Perjalanan yang panjang akhirnya membawa peserta berpijak di bumi penjara pada pukul 10.25 pagi. Sejurus kemudian, program diteruskan dengan taklimat penjara daripada Pegawai PULAPEN diwakili oleh Timbalan Komanden PULAPEN, Inspektor Kamsiah Kassim. Beberapa perkara dapat dikongsi menerusi taklimat ini di mana sesi soal jawab yang bertubi-tubi daripada para peserta seusai taklimat tersebut.

Seterusnya, program beralih kepada kemuncak apabila slot ‘Sharing Moments’ bermula. Seorang banduan yang terpilih dibawa untuk berkongsi kisahnya bersama para peserta. Perwatakan seorang banduan tidak terlihat pada zahirnya membuatkan para peserta mudah mesra untuk berkongsi pengalaman dan kisah hitamnya. Para peserta bersemangat untuk mengetahui di sebalik kehidupan dan teladan yang dapat diambil daripada beliau. Para peserta kemudian dibawa melawat galeri yang menempatkan hasil-hasil tangan banduan di penjara melalui kelas-kelas vokasional yang diambil.

Acara penutupan diteruskan kira-kira pukul 2.30 petang. Wakil LPK PMIUTM, Saudara Muhammad Khairul Syams bin Nurdin dalam ucapannya melahirkan rasa berbesar hati atas layanan dan kerjasama baik yang diberikan oleh pihak PULAPEN dalam menjalankan program ni. Seterusnya, majlis diserikan lagi dengan ucapan daripada Komanden PULAPEN, Encik Masri sebagai wakil bagi pihak Pengarah PULAPEN. Dalam ucap tamanya, beliau berbesar hati kerana pihak PMIUTM sudi memilih Penjara Kluang sebagai wadah bagi mengecapi ilmu dan pengalaman. Beliau turut menasihatkan agar menjadikan banduan sebagai aset untuk tidak melakukan sesuatu yang meletakkan sama taraf seperti mereka. Beliau berpesan, jenayah boleh dielakkan dengan merasa diri untuk tidak mengambil hak orang lain. Turut diselitkan adalah sedikit penerangan ringkas dan sesi soal jawab oleh Komanden dan peserta.

Program berakhir dengan tayangan montaj dan sesi fotografi peserta-peserta lawatan bersama pihak PULAPEN. Sebelum program berakhir, sedikit cenderahati telah disampaikan oleh Ustaz Nurazmallail kepada Komanden yang mewakili PULAPEN sebagai tanda penghargaan daripada warga UTM khususnya para peserta dan PMIUTM kerana sudi meluangkan masa bagi perkongsian yang amat bermakna ini. Diharap program sebegini dapat diteruskan lagi bagi membuka peluang kepada siswa dan siswi untuk lebih mendekati variasi masyarakat dan mendalami sorotan realiti kehidupan mereka kini.

MESRA’10 – Satu ibrah
%d bloggers like this: