Minggu Mahrajan (Festival) Cinta Rasul bergema lagi pada hari ke-5 hari ini. Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Pusat Islam UTM selaku pihak penganjur Minggu Mahrajan Cinta Rasul 1434H. Alhamdulillah, Mutiara Srikandi membuka tirai pada semester ini (semester 2 2012/2013) dengan kehadiran tetamu istimewa, pengacara rancangan USRAH terapi jiwa di TV9, Al-Hafizah Ustazah Asni binti Mansor. Tajuk yang dibentangkan sempena minggu Mahrajan Cinta Rasul kali ini ialah “Wasiat Terakhir Buat Puteriku” yang menceritakan berkenaan wasiat terakhir Rasulullah S.A.W. kepada umat Baginda yang dicintai. Tahniah juga diucapkan kepada hadirin yang mengimarahkan majlis ilmu iaitu dari kalangan mahasiswa UTM, staf UTM serta srikandi-srikandi ummah. 
Antara pengisian yang dapat dikongsikan bersama ialah kisah Saidatina Fatimah Radhiallahu ‘anhuma iaitu anakanda baginda Rasulullah S.A.W. ketikamana anakandanya sedang mengisar gandum dengan titik peluhnya sendiri. Rasulullah S.A.W. berkata kepada anaknya, setiap titik peluh yang keluar ketika mengisar gandum, akan diampunkan oleh Allah Subhanu wa ta’ala kerana setiap tepung yang diuli, bibir Saidatina Fatimah tidak lekang dengan menyebut memuji Allah Ta’ala iaitu dengan zikir Subhanallah 33x, Alhamdulillah 33x dan Allahuakbar 33x. Sebab itu, dianya dinamakan zikir Fatimah. Ibrah daripada kisah Saidatina Fatimah ini ialah Rasulullah S.A.W. mengajar umatnya supaya bersikap sederhana dan sentiasa sabar. 
Selain daripada itu, Rasulullah S.A.W. meninggalkan kepada kita Al-Quranul Kareem sebagai panduan hidup di dunia dan bekalan di akhira kelak. Setiap umat Muhammad S.A.W. haruslah berpegang kepada kitabullah sentiasa supaya kehidupan kita sentiasa dibawah lindungan Allah Ta’ala dengan berlandaskan syari’at Islam. Nabi Muhammad S.A.W. juga mengajar umatnya supaya tidak bersikap pentingkan diri sendiri. Segala ilmu dan kepandaian kita dalam membaca al-Quran perlulah diajarkan kepada orang lain. Pesan Rasulullah S.A.W. kepada umatnya,
                      
                                           “SAMPAIKANLAH PESANKU WALAUPUN SEPOTONG AYAT..”
Kesimpulannya, sebagai umat Nabi Muhammad S.A.W. seharusnya mengikuti jejak langkah teladan Baginda S.A.W. dalam kehidupan kita. Syari’at Islam tidak lari daripada berpegang teguh kepada Al-Quran dan Sunnah Rasulullah S.A.W.  Semoga perkongsian yang sedikit ini dapat membimbing kita sebagai umat Muhammad S.A.W. kearah Mardhatillah.

Persatuan Mahasiswa Islam UTM sekali lagi mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pusat Islam UTM di atas Festival yang dijalankan. Semoga program seperti ini dapat diteruskan lagi di masa akan datang demi pembangunan ummah. Wallahu a’lam.

   LAGI GAMBAR MUTIARA SRIKANDI ISTIMEWA MINGGU MAHRAJAN 1434H UTM

MAHRAJAN CINTA RASUL | TAHNIAH PUSAT ISLAM UTM
%d bloggers like this: