By : Asmah Andy
LPM PMIUTM

Menjadi seorang mahasiswa sememangnya menjadi satu kebanggaan, khususnya bagi golongan intelektual yang sangat mementingkan ilmu pengetahuan. Walau bagaimanapun, memang tidak dinafikan bahawa mahasiswa kini banyak berdepan dengan cabaran-cabaran yang hebat, sama ada datangnya daripada diri sendiri, mahupun daripada isu sejagat. Yang paling ketara dan hangat diperkatakan pada ketika ini ialah isu kenaikan harga minyak dunia yang bukan sahaja memberi impak besar kepada dunia, bahkan mahasiswa juga tidak terkecuali daripada merasa tempias kenaikan harga bahan api tersebut.

Dalam aspek pemikiran, keupayaan untuk mencetuskan idea-idea dan formula-formula baru perlu dimiliki oleh mahasiswa. Kelemahan pemikiran boleh menjadi satu musibah lantaran peranan mahasiswa adalah ke arah memimpin masa hadapan negara. Oleh yang demikian, mahasiswa seharusnya mampu berfikiran kritis, kreatif dan inovatif serta berpandangan jauh. Merungkai permasalahan dalaman, mahasiswa sememangnya berdepan dengan satu ujian yang menuntut pengorbanan dan kebijaksanaan akal dalam memacu kehidupan ke arah yang lebih baik. Amanah yang dipikul sebagai seorang mahasiswa sememangnya sangat berat, lebih-lebih lagi apabila memikirkan amanah ibu bapa dan keluarga yang mendambakan kejayaan mahasiswa. Menuju puncak kegemilangan bukannya mudah, seringkali ada yang tersungkur di tengah jalan. Namun, itulah padahnya jika tersilap perhitungan.

Justeru itu, pertimbangan akal yang sihat amat dititikberatkan dalam menghadapi apa jua cabaran yang mendatang. Melayari bahtera kehidupan di kampus memerlukan mahasiswa agar perlu lebih berdikari di samping memantapkan rohani, mental-emosi, fizikal dan ilmu pengetahuan sebagai persediaan, bahkan menjadi benteng pertahanan agar lebih kental dalam berdepan dengan cabaran sebagai seorang mahasiswa. Mahasiswa juga perlu peka dengan isu-isu semasa sama ada dalam negara, mahupun di luar negara agar tidak dilabel sebagai ‘katak di bawah tempurung’. Kehidupan di kampus bukanlah sekadar ‘study’ semata-mata.

Dalam pada itu, doa juga memainkan peranan penting sebagai senjata mukmin dalam menghadapi apa jua cabaran mahupun dugaan dunia. Doa yang disertai dengan usaha dan tawakkal kepada-Nya, insya-Allah akan menjadi pelengkap kepada kehidupan mahasiswa yang penuh gelora. Pahit, manis, duka dan tawa sudah menjadi lumrah kehidupan kampus, juga kehidupan dunia. Firman Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah, ayat 286 yang bermaksud : “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat dosa (dari kejahatan) yang dikerjakannya…”

Akhir kalam, berfikirlah dengan bijaksana, tentukan matlamat hidup, optimis menuju cita-cita serta sabar menempuh kehidupan yang mencabar. Jadikanlah hari ini lebih baik daripada semalam dan hari esok lebih baik daripada hari ini. Wallahu’alam…

Mahasiswa Dalam Menghadapi Cabaran Semasa
%d bloggers like this: