Skudai, 2-4 November 2012 – Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia (PMIUTM) telah mengadakan program Karnival Wanita 2012 dengan kerjasama dengan beberapa kelab serta badan-badan kerohanian kolej seperti Badar KTC, Badar K9, Rakan Pusat Islam dan Kelab Iqra’. Program ini berlangsung pada 2 hingga 4 November 2012 bertempat di Dewan Kuliah 7, N24. Program Karnival Wanita 2012 yang diadakan ini bermatlamatkan untuk untuk mendedahkan masyarakat kampus dengan informasi, isu, masalah dan realiti yang berkaitan dengan fungsi wanita. Serta mendedahkan para mahasiswi Universiti Teknologi Malaysia dengan pelbagai jenis kemahiran agar mereka dapat berperanan dan memberi sumbangan apabila berada di lapangan masyarakat. Program yang berlangsung di Universiti Teknologi Malaysia ini penuh dengan pengisian yang menarik.

        Persiapan ahli jawatankuasa program telah bermula genap sebulan awal bagi memastikan program berjalan dengan lancar. Keseluruhannya, program ini dihadiri oleh ramai orang dan tidak terhad kepada mahasiswi sahaja tetapi juga turut dihadiri oleh kaum adam. Sesi pelancaran program telah dirasmikan oleh wakil dari Pusat Islam semasa program Mutiara Srikandi pada pukul 12.30 tengahari bersamaan pada 2 November 2012. Setelah itu, pengisian yang bertajuk “Korban Cinta” yang telah disampaikan oleh Ustazah Nor Khairiah dari Fakulti Tamadun Islam. Pengerusi majlis iaitu Shafiqah Saffah memulakan majlis dengan menyempurnakan bacaan doa bagi memberkati majlis tersebut. Perkongsian selama hampir 1 jam 30 minit berkisarkan mengenai pengorbanan seorang hamba dalam meraih cinta Ilahi dan makhluk serta beberapa kupasan mengenai sirah zaman para Anbiya.

Seterusnya,pada waktu malam iaitu bermula jam 9 malam hingga 11 malam telah diadakan sebuah ceramah yang bertajuk “Manisnya Menjadi Seorang Wanita” . Pengisian yang sungguh menarik ini telah disampaikan oleh penerima anugerah Naib Canselor pada Konvokesyen ke-33 , iaitu Ummu Solhin. Beliau telah mengupas tajuk ceramah ini dengan baik sekali dan sangat menusuk ke dalam diri para hadirin dan meningkatkan motivasi muslimat serta siswi untuk terus mara dalam medan dakwah ini dan seterusnya meraih redha Allah. Para hadirin yang membanjiri dewan kuliah 7 turut memeriahkan majlis. Slot ini hanya terbuka kepada kaum wanita sahaja.

Pada hari kedua, bersamaan pada 3 November 2012 telah diadakan sebuah forum yang tajuknya cukup popular dalam kalangan mahasiswa dan mahasiswi iaitu merupakan tajuk yang diambil dari sebuah buku hasil nukilan penulis barat iaitu John Gray yang bertajuk ‘Men From Mars, Women From Venus’. Forum ini telah dikendalikan oleh seorang moderator dan dua orang panel yang dijemput khas ke program ini. Panel yang pertama adalah Muhajirih Ahmad, merupakan Presiden Persatuan Mahasiswa Islam UTM 2005/2006 dan Panel yang kedua ialah Puan Sarah Azizul, merupakan finalis rancangan Solehah TV Al-Hijrah. Moderator merupakan seorang pelajar Universiti Teknologi Malaysia merangkap mantan Majlis Perwakilan Mahasiswa sesi 2011/2012 iaitu Nur Aqilah Binti Sabri. Dengan gabungan dua panel yang berlainan latar belakang ini telah menghasilkan pengisian yang cukup menarik. Kedua-dua panel kelihatan bersahaja dalam menyampaikan pandangan masing-masing dan situasi itu kadangkala membuatkan penonton tidak kering gusi dengan celoteh mereka. Alhamdulillah satu pendekatan yang baik di mana apabila tiba sesi soal jawab dibuka, penonton mengambil peluang untuk bertanyakan soalan kepada panel dan lebih menarik apabila seorang pelajar antarabangsa turut bertanyakan beberapa soalan kepada ahli panel. Majlis bermula pada jam 9.30 dan berakhir pada pukul 1.30 petang selepas penggulungan oleh moderator.

Slot yang seterusnya bermula pada pukul 2.30 petang iaitu slot Diskusi Mahasiswi : Isu-isu kebajikan mahasiswi di dalam kampus. Di dalam slot ini melibatkan beberapa wakil siswi dari setiap kolej dan juga melibatkan beberapa kelab dan persatuan contohnya Rakan Pusat Islam kerana slot ini khas untuk kepimpinan mahasiswi. Tambah menarik lagi program ini turut dihadiri oleh beberapa orang wakil Majlis Perwakilan Mahasiswa sesi 2012/2013 untuk bersama-sama berbincang dan berdiskusi mengenai isu-isu yang berkaitan dengan mahasiswi di kampus. Slot ini telah dikendalikan oleh pengarah program Karnival Wanita 2012 iaitu Saudari Siti Yang Latifah. Dengan kehadiran wakil seramai lebih 30 orang telah dibahagikan mengikut kumpulan. Seterusnya perbincangan didalam kumpulan dan sesi pembentangan. Akhir, resolusi dibuat mengikut kata sepakat dan dengan hasil perbincangan ini akan diutarakan ke pihak atasan untuk tindakan susulan.

Pada sesi malamnya pula, sebuah “Talk” ke-2 yang bertajuk “Towards Perfect Ladies” disampaikan oleh seorang penceramah dan juga penulis buku yang cukup terkenal dan cukup diminati kerana mempunyai personaliti yang cukup disegani, tidak lain tidak bukan beliau adalah Ustazah Fatimah Syarha Binti Nordin. Didatangkan khas dari Selangor khusus untuk program ini. Ceramah ini terbuka kepada semua dan telah bermula pada pukul 9.30 malam dan berakhir pada pukul 11.30 malam. Jumlah peserta yang hadir agak memberangsangkan dann memenuhi ruang dewan yang boleh memuatkan lebih 300 orang pelajar dalam satu masa. Pengisian yang diberikan lebih berkisarkan mengenai fitrah seorang wanita yang secara amnya inginkan kehidupan yang sempurna. Jadi, untuk ke arah itu, ustazah menyelitkan beberapa peranan wanita dalam zaman ini dan kupasan yang diberikan beserta dalil menguatkan lagi perkongsian pada malam itu. Kesimpulannya, tugas manusia dimuka bumi ini tidak lain hanyalah untuk menjadi khalifah dan hamba Allah. Akhir program, ustazah sempat mempromosikan beberapa koleksi buku tulisannya untuk dijual kepada mahasiswa UTM.

Pada 4 November 2012, bersamaan hari Ahad merupakan sesi Lawatan ke Rumah Orang Tua. Seawal pukul 8.30 pagi semua pelajar telah berkumpul di Tasik UTM untuk menaiki bas ke tempat yang ditujui. Penyertaan seramai 27orang wakil siswi dari UTM ke rumah orang-orang tua yang terpilih disekitar Kempas, Johor. Sesi lawatan berakhir pada jam 1.00 tengahari.. Alhamdulillah keseluruhan program dalam Karnival Wanita menampakkan perkembangan yang baik dimana ramai pelajar terutamanya siswi cenderung untuk mengikuti majlis-majlis ilmu. Semoga dengan adanya program-program pengisian seperti ini dapat menambahkan lagi  pemahaman serta dapat mengaplikasikan dalam kehidupan seharian.

Laporan disediakan oleh :

Nur Amirah Fitriah Binti Zainal
Setiausaha Karnival Wanita 2012
Universiti Teknologi Malaysia

LAPORAN KARNIVAL WANITA 2012
%d bloggers like this: