30 Disember 2011 – Alhamdulillah, warga UTM masih diberikan peluang oleh Allah S.W.T untuk sekali lagi meneruskan pengajian talaqqi bersama Al-Fadhil Syeikh Nuruddin Al-Banjari Al-Makki. Beliau singgah menaburkan mutiara-mutiara ilmu kepada warga UTM dalam siri program Majlis Tafaqquh Ilmi sekitar Johor yang sehari sebelumnya beliau menyampaikan kuliah beliau di Madrasah Arabiah Kulai. Banyak perkara yang disentuh oleh beliau dalam kuliah talaqqi yang bermula selepas subuh sehingga waktu Asar di Masjid Sultan Ismail, UTM. Di antara isi-isi yang disampaikan oleh beliau ialah beliau memberikan satu anologi. Jika anak-anak terus merengek meminta sesuatu daripada ibubapanya sudah menjadi kebiasaan ibubapa yang sayang akan anaknya itu akan cuba untuk menunaikan hasrat anaknya. Oleh itu kita harus sentiasa memohon hajat dan keampunan daripada Allah S.W.T kerana sifat Allah yang maha penyayang tidak mampu ditandingi oleh setiap makhluk yang berada di atas muka bumi ini.

Di samping kuliah talaqi yang disampaikan oleh Syeikh Nuruddin, PMIUTM telah mengadakan beberapa program yang bertujuan medekatkan diri warga UTM dengan pencipta sekalian makhluk dan alam semesta serta memohon keredhaan dan ketenangan dalam menjalani peperiksaan yang bakal menjelang tidak berapa lama lagi. Di antara program yang dijalankan yang bertempat di Masjid Sultan Ismail,UTM ialah solat hajat selepas solat Isyak MSI yang diadakan pada 29 Disember 2011 dan qiyamullail pada pagi 30 Disember 2011. Setelah usai solat Jumaat PMIUTM juga mengorak langkah mengadakan sudut pidato yang cuba menggabungkan persatuan politik kampus iaitu Pro-Mahasiswa UTM dan Evolusi Aspirasi UTM dalam memberi kata-kata semangat dan tips-tips yang berguna kepada warga kampus untuk menghadapi peperiksaan yang bakal berlangsung. Sudut pidato tersebut diberikan oleh Saudara Hazim Mohd Nor, Timbalan Presiden PMIUTM dan saudari Aqilah selaku wakil kepada Pro-Mahasiswa UTM.

Di kesempatan ini juga PMIUTM mengambil peluang untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2012 dan selamat menempuh peperiksaan akhir tahun ini dengan jayanya. Semoga kesempatan umur dan masa yang masih dianugerahkan kepada kita selaku hambaNya diisi dengan perkara-perkara yang bermanfaat dan semoga perbuatan buruk kita diampunkan dan tidak menjadi dakwaan kepada kita di hari pembalasan kelak. InsyaAllah.

Kunjungan Ulama’ ke bumi UTM
%d bloggers like this: