PMIUTM sekali lagi berjaya menganjurkan Kem Kembara Muslim yang melibatkan pelajar tahun satu yang baru masuk ke UTM pada sesi ini. Program ini telah diadakan di Nurfa Farmstay, Pekan Nenas selama 3 hari 3 malam bermula 1hb sehingga 3hb Ogos 2008.

Terdapat keunikan dari kem yang telah diadakan sebelum-sebelum ini. Jika dulu, bunyi aliran-aliran sungai, burung-burung yang berkicauan yang kedengaran, tetapi pada kali ini, suasana telah berubah di mana peserta hanya dapat mendengar kambing-kambing mengembek sepanjang program berlangsung. Ini kerana Tapak Kem Kembara Muslim pada kali ini terletak berdekatan kandang kambing yang di ternak secara komersial. Namun itu bukan penghalang untuk para peserta terus bersemangat dalam mengikuti program Kem Kembara Muslim.Memang pelik kerana terpaksa berprogram di kandang kambing, tetapi itulah hakikatnya.

Banyak aktiviti yang telah dijalankan sepanjang program tersebut antaranya Kuliah dasar yang membincangkan berkaitan perkara-perkara asas dalam agama Islam seperti akidah, ibadah akhlak dan lain-lain. Selain itu, para peserta berpeluang menjalankan aktiviti latihan dalam kumpulan yang mana menguji minda dan keintelektualan para peserta disamping dapat mengeratkan ukhuwwah antara sesama peserta.

Antara yang lain ialah Para peserta dapat mendengar forum yang telah di paneliskan oleh Presiden PMIUTM sendiri, Saudara Khairul Azly, Naib Presiden II PMIUTM selaku pengerusi HEWI PMIUTM, Saudari Sutinah Bt A.Safar dan Saudara Tuan Ahmad Zahidi, Wakil Majlis Perwakilan Pelajar UTM. Forum tersebut telah banyak membincangkan dan mengupas isu-isu berkaitan kampus khususnya UTM serta banyak tips-tips yang berguna diberikan kepada para peserta yang masih baru di alam kampus dalam menghadapi Mehnah dan Kerenah yang mendatang.

Para peserta juga telah di beri peluang untuk melawat Kandang kambing yang terdiri daripada pelbagai spesis dan baka. Kambing yang paling menarik perhatian para peserta adalah kambing yang di gelar “HERO”. Tetapi sesuatu yang lebih membuat peserta teruja apabila peserta berpeluang untuk memerah sendiri susu kambing dari jenis kambing tenusu. Pengalaman KKM pada kali ini memang cukup berharga dan jarang sekali untuk di perolehi.

Di hari terakhir program, Para peserta telah di bawa bermandi manda ke air terjun disamping menikmati alam flora dan fauna ciptaan Allah s.w.t. Pada pukul 2.30 petang, Program KKM berakhir dengan suasana penuh mahabbah antara peserta dan AJK. Betapa Nikmat ukhuwwah yang Allah kurniakan walaupun hanya seketika bersama. Di pihak AJK Program, Kami memohon seribu kemaafan sekiranya banyak kekurangan sepanjang melakukan program Bersama para peserta. Wallahua’lam

KKM’08
%d bloggers like this: