Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah dan iradatnya Kem Kembara Muslim 2012 (KKM ’12) generasi ke-4 (gen 4) iaitu program tahunan Persatuan Mahasiswa Islam UTM dapat diteruskan lagi pada tahun ini yang telah berlangsung selama tiga hari iaitu bermula pada 5 – 7 Oktober 2012 bertempat di Kem Kaizen, Sri Pulai Johor.
Seramai 48 orang peserta (gen 4) yang terdiri daripada Mahasiswa dan Mahasiswi Universiti Teknologi Malaysia, Skudai. Objektif utama program ini diadakan adalah mengeratkan hubungan antara sesama Mahasiswa Muslim serta membuka ruang kepada Mahasiswa untuk bergerak kerja dalam batasan syariat selain memberi galakan kepada Mahasiswa untuk berfikir secara kreatif dan kritis dalam setiap latihan yang diberikan berorientasikan kepada pembentukan Muslim yang sejahtera.
5 Oktober 2012 (Jumaat) – Hari Pertama
Semua peserta KKM ’12 bertolak dari kampus UTM ke tapak perkhemahan Kem Kaizen sekitar jam 6.00 petang. Slot pertama iaitu ice breaking bermula sekitar jam 9.00 malam. Dalam slot ini peserta dibahagikan kepada enam kumpulan kecil dimana para peserta akan bekerjasama sepanjang program berlangsung.
6 Oktober 2012 (Sabtu) – Hari Kedua
Qiamullail serta solat Subuh berjemaah menguatkan lagi hati-hati para peserta untuk meneruskan pengembaraan pada hari kedua. “Islam Cara Hidupku” yang merupakan tajuk kepada syarah Ustaz Mohd Rifqi Maidin (Imam Masjid Taman Universiti) membuka ruang dan buah fikiran para Mahasiswa untuk berfikir lebih jauh mengenai keindahan Islam dalam mengatur perjalanan hidup seorang Muslim (orang Islam yang tidak mengamalkan nilai-nilai Islam) dan Mukmin (orang Islam yang mengamalkan nilai-nilai Islam). Antara isi penting yang dapat dikongsikan ialah, betapa pentingnya setiap individu Muslim itu mengamalkan nilai-nilai Islam dalam setiap perbuatan, percakapan serta niat bagi mengejar keredhaan Allah Ta’ala.

Program diteruskan lagi dengan Latihan Dalam Kumpulan (LDK) berkenaan perkongsian yang disampaikan berkenaan “Islam Cara Hidupku” sebentar tadi.


Sekitar jam 2.00 petang setelah selesai menunaikan solat fardhu zohor berjemaah, slot diskusi Mahasiswa yang bertemakan “Aku Seorang Mahasiswa” diteruskan lagi. Dalam diskusi ini, peserta diberi penjelasan serta pencerahan mengenai tanggungjawab menuntut ilmu ke atas setiap individu muslim yang berglar Mahasiswa. Antara perkara yang dibincangkan ialah bagaimana seorang individu itu dapat mencapai kebijaksanaan dalam berfikiran secara kreatif dan inovatif.
Para peserta meneruskan lagi pengembaraan kehidupan muslim yang sejati dengan melakukan aktiviti riadah bagi mendapatkan kecerdasan akal yang sihat, kerana minda yang cerdas memerlukan badan yang cergas. Begitulah konsep sebagai seorang Mahasiswa yang perlu menghabiskan sebahagian daripada aktiviti seharian mereka dengan berfikir.
Aktiviti diteruskan lagi disebelah malamnya iaitu aktiviti pembentukan akhlak Islamiah dalam kalangan Mahasiswa yang disampaikan oleh Ustaz Dr. Hj Mohd Ismail Mustari (Timb. Pengarah Pusat Islam UTM). Pelbagai input yang menarik digunapakai oleh penceramah dalam memberikan pendedahan mengenai akhlak Islamiah dalam pembentukan tamadun ummah. Para peserta sangat memahami akan segala yang disampaikan dan dapat menerima ibrah dalam slot ini.
Setelah seharian bersama dalam aktiviti dalaman, para peserta diberi pendedahan mengenai penciptaan Allah Ta’ala iaitu dengan melakukan aktiviti “night walk”. Para peserta perlu berdikari sepanjang perjalanan iaitu dengan bergantung harap dengan Allah Ta’ala semata-mata bukannya bergantung kepada kawan atau seseorang yang lain.
Setelah penat berjalan, para peserta diberi pendedahan mengenai cara hidup yang aman ialah dengan selalu berdampingan dengan ayat-ayat Allah iaitu membaca surah al-Mulk sebelum tidur.
7 Oktober 2012 (Ahad) – Hari Ketiga
Pada keesokan harinya, aktiviti outdoor telah berlangsung yang diketuai oleh stiap krew Kem Kaizen sendiri oleh kerana ketidakbiasaan orang luar untuk melakukan aktiviti di situ kerana mereka mengambil kira faktor keselamatan para peserta. Antara aktiviti yang dilakukan termasuklah jungle trekking, halangan komando, redah hutan, meluncur serta berakit. Aktiviti ini mengambil masa kira-kira lima jam bermula pada pukul 9.00 pagi, sehingga sekitar 3.00 petang.

Setelah selesai solat zohor berjemaah, sedikit resolusi daripada para peserta dan krew KKM ’12. Rumusan daripada maklum balas peserta terhadap program ini ialah, semua aktiviti yang dijalankan memberi input yang berguna kepada para peserta dan program seperti ini perlu dipanjangkan lagi tempoh program bagi KKM  akan datang. 
Usai resolusi, para peserta mengemas khemah masing-masing bagi persiapan berangkat pulang ke kampus UTM. Semoga segala pengisian dan pengalaman yang diperolehi dapat dimanfaatkan dalam diri para peserta serta dapat dikongsikan bersama rakan-rakan yang lain supaya dapat mengikuti lagi program-program yang dianjurkan oleh Persatuan Mahaiswa Islam UTM dari semasa ke semasa. 

Disediakan oleh, 
Unit Multimedia dan Publisiti,
Kem Kembara Muslim 2012 (KKM ’12)
Universiti Teknologi Malaysia Skudai, Johor

.::PMI BERSAMAMU::.

KEM KEMBARA MUSLIM 2012 (KKM ’12)
%d bloggers like this: