Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera khasnya buat semua warga UTM, dan semua lapisan masyarakat umumnya.

HIBURAN ITU KENIKMATAN

Sudah menjadi fitrah bagi manusia yang cinta kepada kecantikan, keindahan, keseronokan dan kebaikan. Kesemuanya merupakan anugerah daripada tuhan yang wajib kita syukuri. Namun segalanya dibatasi dengan garispanduan yang telah ditetapkan dalam agama Islam agar kita tidak melampaui batas. Berbicara tentang konteks hiburan dalam kehidupan sosial, hiburan sememangnya menjanjikan keseronokan dan kepuasan bagi mereka yang terlibat. Tidak kira daripada pihak penganjur atau pengunjung. Program-program hiburan sering kali mendapat liputan meluas dan sambutan kunjungan yang luar biasa. Tidak perlu dibandingkan dengan majlis keagamaan dan keramaian formal.


HIBURAN TANPA KEKANGAN (HEDONISME)

                Sebagai seorang mahasiswa beragama Islam khasnya, perlu kita ketahui Islam agama yang tidak bertoleransidalam sebarang bentuk hiburan yang boleh mendorong kepada kemaksiatan dan kemungkaran. Bukan bermakna Islam melarang sebarang bentuk hiburan dan kelihatan seperti kongkongan. Tetapi menjadi peringatan bagi manusia, jika kita bertindak keterlaluan dalam sesuatu perkara apatah lagi melanggar hukum agama, pasti akan mendatangkan kemudaratan dan keburukan.

Islam itu bersifat mendidik, menjaga dan memelihara. Sebagai contoh, persekitaran kehidupan kita semakin pincang dengan berlakunya pelbagai kes pelacuran, rogol, bunuh, buang bayi, dan budaya samseng. Penafian terhadap kenyataan di atas bukan satu pilihan terbaik.

Berhenti sejenak memikirkan hadiah yang diperoleh kesan daripada keterlaluan dalam hiburan.


Adakah ini harga yang perlu dibayar hanya untuk meraih kepuasan dan keseronokan yang bersifat sementara? Apakah salah mereka sehingga dizalimi sedemikian rupa? Kemana hilangnya sifat perikemanusiaan yang dianugerahkan Allah kepada kita? Kita lebih gemar menjadi penonton setia terhadap kemaksiatan dan kemungkaran yang berlaku depan mata. Ya, setuju, setakat ini tiada lagi program-program anjuran persatuan atau kelab di UTM menyebabkan lahir ana luar nikah, seks bebas, dan khalwat. Namun adakah kita dapat beri jaminan perkara tersebut tidak berlaku? Berapa ramai mahasiswa yang ditangkap khalwat lewat malam? Berboncengan apatah lagi menaiki kereta bersama berdua-duaan. Ini bukan adab yang diajarkan oleh Islam dalam hal pergaulan. Adakah ini berita gembira buat ibu bapa yang bersusah payah mendidik kita dengan agama serta kasih sayang? Anak mereka disentuh oleh tangan-tangan haram yang membinasakan maruah mereka.

HIBURAN YANG BERANTAIAN

Dalam kaedah fiqh, “tidak sempurna sesuatu yang wajib, melainkan dengan ‘nya’ ia menjadi wajib”. Bahasa mudahnya, Untuk menyempurnakan kewajiban sesuatu perkara, perlu didahulukan perkara lain terlebih dahulu bagi sempurnakan kewajiban tersebut. Misalannya solat hukumnya wajib, tapi tidak sah solat tanpa wudhuk. Sedangkan wudhuk itu hukumnya adalah sunat. Namun demi menyempurnakan kewajiban solat, maka wudhuk tadi menjadi wajib dilakukan. 

Adaptasi kefahaman tersebut dalam konteks hedonisme dan saksikan kesannya. Misalnya, pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan bukan mahram hukumnya ada HARAM. Bagi menyempurnakan perbuatan tersebut, couple menjadi pilihan sedangkan couple itu hanya berpasangan lelaki dan perempuan untuk urusan yang tidak perlu sebagai MAKRUH. Disebabkan tindakan bercouple itu boleh mendorong  kepada berlaku pergaulan bebas yakni menyempurnakan pengharaman sesuatu tindakan, maka yang makruh tadi menjadi haram untuk dilakukan. Berikutan boleh mendatangkan kemudaratan dan dosa yang lebih besar. Lihat bagaimana hedonisme ini berantaian? Konsert hiburan yang lebih mendorong kepada lagha atau perbuatan sia-sia adalah makruh untuk kita lakukan. Konsert itu tidak salah, artis jemputan itu tidak salah, karaoke itu tidak salah. Namun untuk sempurnakan semua itu kita perlu kaji semula tentang siapakah artisnya? Bagaimana pemakaian mereka adakah menutup aurat dengan sempurna? Bagaimana suasana konsert nanti? Apakah melibatkan percampuran lelaki dan wanita yang bukan mahramnya dan akan menyebabkan konsert tersebut menjadi satu anjuran program berdosa dan bergelumang dengan kemaksiatan. Maka setiap tindakan yang mendorong kepada berlakunya masalah tersebut wajib dihindari dan ditinggalkan.


HIBURAN YANG DIGALAKKAN

Mahasiswa dan mahasiswi yang dikasihi dan harta Allah yang terbaik. Jika kita punyai harta, sudah pasti kita akan menjaganya dengan baik sebagai tanda menghargai harta tersebut.  Kita ini harta Allah yang terbaik, apakah wajar kita merosakkan harta atau anugerah yang Allah telah kurniakan kepada kita? Sanggupkan kita lihat rosaknya akhlak masyarakat apatah lagi jika adik beradik darah daging kita sendiri disentuh oleh tangan-tangan berdosa, diusung ke sini sana, dan akhirnya bunting tanpa diduga.

Nasihat buat semua warga mahasiswa khasnya ahli Persatuan Mahasiswa Islam sendiri. Berhati-hatilah dalam menganjurkan sebarang program, ikutlah syariat yang telah ditetapkan oleh Allah. Dokonglah Al Quran dan Sunnah. Letakkan rasa tanggungjawab dalam diri masing-masing dalam menjaga dan menegakkan agama Allah agar terhindar dari segala macam fitnah dan masalah. Perincikan setiap program yang dianjurkan agar tidak terselit unsur-unsur kemaksiatan dan kemungkaran yang menjadi rempah ratus dalam hiburan. Madu dan racun tidak sama sekali akan sebati antara satu sama lain. Begitu juga pengurusan kewangan program, jangan terlintas sama sekali untuk salah guna hak milik orang lain yang sewajarnya dikongsi bersama tanpa memilih siapa dia, kita dan mereka. Selagi mana ia baik, maka kebaikan akan sentiasa mengiringi kita ke mana saja. Wallahu’alam.

“Dan langit dijadikannya (bumbung) tinggi, serta Ia mengadakan undang-undang dan peraturan neraca keadilan, Supaya kamu tidak melampaui batas dalam menjalankan keadilan”
Surah Ar- Rahman 7-8

“Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu.”
Surah Muhammad ayat 7
Penulis :
Ahmad Afifi bin Mohammad Lotfi
Naib Presiden 1 sesi 2013/14
Persatuan Mahasiswa Islam UTM Johor
Sarjana Muda Perancangan Bandar & Wilayah

HIBURAN ITU SUATU KENIKMATAN?
%d bloggers like this: