Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT yang telah memberikan kepada kita dengan nikmat Iman dan juga nikmat Islam. Selawat dan salam buat Rasulullah SAW, junjungan tercinta yang telah melakarkan peta perubahan dunia dengan segenap upaya dan kekuatan. 

Artikel yang lahir kali ini adalah untuk meruak isu besar umat Islam yang paling sadis dalam millennium baru ini. Masih ramai diantara kita masih belum cakna akan isu Mesir yang berdarah, berkubang air mata, pembantaian sekali gus merupakan manifestasi ahzab moden yang menunjukkan wajahnya yang hodoh dan pongah. Gelojak isu Mesir rasanya begitu hampir dengan nurani umat Islam di negara ini, paling kurang dalam tempoh semenjak satu abad yang lampau. Pengaruh Mesir begitu membumi dan mempunyai keunikannya yang tersendiri terhadap rakyat negara ini, apatah lagi dengan sebahagian cendekiawan Islam negara ini dengan mencicip ilmu di kota seribu menara ini.

Pembantaian dan kejerihan yang dialami oleh Ikhwanul Muslimin semenjak penubuhannya pada tahun 1928 di Ismailiah, Mesir. Gerakan ini sentiasa diintai dan dirasakan kehadirannya. Ikhwanul Muslimin telah menyumbang kepada peradaban dunia Islam abad moden dengan ratusan pemikir dan ideologinya terus mengalirkan kristal-kristal indah pemikiran dan kitab-kitab islami pelbagai tajuk. Maka tidak pelik apabila berlakunya revolusi 2011, rakyat negara ini turut sama berkongsi kepedihan melihat kezaliman yang ditimpakan terhadap rakyat Mesir.

Tanggal 3 JULAI 2013 telah menyaksikan episod hitam yang mencacatkan sejarah Mesir. Rampasan kuasa tentera yang terancang rapi itu akhirnya mengheret tragedi kemanusiaan yang paling ngeri apabila enam ribu lebih rakyat telah gugur sebagai syuhada manakala puluhan ribu yang lain mendekam dalam penjara militer. Mesir terpancing dengan nafas dan gelora hitam serta awan hitam yang turut menyerkup kemanusiaan dengan dengusan yang ngeri. Tragedi ini turut menyingkap wajah sebenar kemunafikan regim negara Teluk yang bersekongkol untuk memadamkan Ikhwanul Muslimin daripada peta umat Islam. Israel yang menjadi dalang untuk turut berpestapora sehingga Gaza turut terhempap duka semula dengan penutupan sempadan Rafah. Selepas ini akan dirangkumkan rentetan yang berlaku di bumi Mesir untuk anda semua lebih cakna akan tragedi hitam yang menjadi mercutanda gerakan Islam dan juga persaingan kuasa di abad moden ini.


Rakyat Mesir melakukan solat Subuh beramai-ramai di Medan Rabaah 


Rentetan pergolakan  yang berlaku di Mesir:

  • 27 Jun 2012, SPR telah mengumumkan Mursi menang dengan majoriti undi hampir 1 juta undi.
  • 29 Jun 2012, Mursi mengangkat sumpah sebaga presiden Mesir.
  • 30 Jun 2012, Majlis tentera menyerahkan tampuk kekuasaan yang dipegang mereka selama 1 tahun 5 bulan selepas kejatuhan Husni Mubarak pada Februari 2011.
  • 3 Julai 2013, rampasan kuasa berlaku
  • 30 November 2012, satu draf baru perlembagaan berjaya dipersembahkan kepada rakyat dan rakyat yang  menyokong Mursi telah mengadakan himpunan raksasa di hadapan Universiti Kaherah yang dikenali sebagai dataran Madhah, Giza untuk menyatakan sokongan kepada perlembagaan baru itu.
  • 5 Disember 2012, terjadinya pertempuran antara mereka yang menyokong perlembagaan Mursi dengan kumpulan penentang yang telah mengorbankan 9 nyawa dan menyebabkan 1,493 turut mengalami kecederaan.
  • 29 April 2013, penentang Mursi melancarkan “Kempen Pemberontakan” dengan tujuan untuk mengumpul tandatangan dari rakyat Mesir menarik balik kepercayaan Mursi dan mengadakan semula pilihan raya.
  • 5 Julai 2013, Pasukan keselamatan telah mengepung masjid di bandar Arish, Sinai lalu mereka menembak orang yang sedang sujud menunaikan solat asar.
  • 8 Julai 2013, berlaku tragedi “ Penyembelihan Solat Subuh” di mana  ketika ribuan penyokong Mursi sedang menunaikan solat subuh, mereka telah ditembak ketika mereka berada pada rakaat kedua dan telah menyebabkan 120 orang gugur syahid.
  • 14 Ogos 2013, merupakan tarikh hitam yang tidak dilupakan oleh rakyat Mesir dan dunia yang menyaksikan buat pertama kali dalam sejarah zaman moden negara Mesir, kerajaan kudeta Mesir telah menggunakan kekerasan bagi meleraikan himpunan penyokong Mursi di dua pusat perkumpulan Nadhah dan Raba’ah untuk membantah penahanan presiden yang dipilih oleh mereka iaitu Mursi. Menurut hak asasi manusia, pembunuhan beramai-ramai tersebut adalah yang paling kejam dalam sejarah negara moden Mesir sehingga ia tidal dilakukan pada zaman pemerintahan rejim Mubarak. Operasi yang bermula selepas solat subuh sekitar jam 6 pagi yang berlangsung selama 14 jam tanpa henti itu telah menyaksikan 2,600 rakyat mesir yang tidak berdosa terbunuh termasuk 200 wartawan manakala lebih 10,000 mengalami kecederaan. Terdapat kaum Wanita yang di gilis dengan kereta perisai polis ketika cuba mencari perlindungan di khemah-khemah sementara. Hospital dan Masjid yang menempatkan mangsa cedera telah dibakar dan menyebabkan ramai mangsa yang mati rentung dalam kebakaran. Mereka yang terselamat ditangkap beramai-ramai dan dibawa ke lokasi berhampiran. 35 orang yang dibawa je penjara Abu Za’bel telah didera dengan teruk dan akhirnya mereka dibunuh manakala mayat mereka dibakar
 Mangsa yang terkorban dalam pertempuran di medan Raba’ah


Rentetan yang berlaku di atas jelas menunjukkan kekentalan semangat rakyat Mesir sendiri dalam mempertahankan hak-hak mereka dalam memilih pemimpin. Semangat pejuang Ikhwanul Muslimin dalam menentang kezaliman yang berlaku di bumi Mesir menunjukkan hasil tarbiyah yang berjaya disuntik oleh pemimpin Ikhwan sejak zaman Imam Hasan Al-Banna lagi. Justeru, kita sebagai mahasiswa Islam penggerak harapan ummah perlu bersatu hati dalam memperjuangkan agama Islam ini. Kesedaran perlu timbul dalam diri kita dalam mengetahui perkembangan semasa yang berlaku terhadap saudara seislam kita. Moga coretan ini dapat memberi penjelasan dan kesedaran kepada anda semua tentang isu yang berlaku di bumi Mesir. 

Disini disertakan sekali video kekejaman yang berlaku di mesir:::PMIUTM BERSAMAMU:: 
                                                                                               
disediakan oleh: Iklil Nafisah Insyirah

::FENOMENA RABAAH, GERAKAN ISLAM DAN PERSAINGAN KUASA::
%d bloggers like this: