Fasa pertama (fasa kerahmatan) sudah berlalu. Kini, sudah masuk hari keempat fasa pengampunan dimana Allah subhanahu wata’ala mengampuni segala dosa hamba-hambanya yang melakukan amal soleh hanya kerana-Nya. Ramadhan hanya datang sekali sahaja dalam setahun. Rata-rata masyarakat kini sudah mula berebut-rebut di pasaraya-pasaraya dan gedung-gedung pakaian untuk membuat persiapan Hari Raya. Memang benar Syawal juga hanya datang sekali dalam setahun dan harus membuat persiapan dengan sebaiknya. Tetapi, adakah kita berusaha untuk berebut-rebut mengejar tahajud, qiamullail dan berdoa agar dipertemukan dengan malam al-Qadr? Sejauh mana tanggungjawab kita sebagai umat Islam yang sebenar. Apakah erti seorang mukmin menganut agama Islam jika hanya keseronokan dunia yang dicari. Fasa pengampunan membuka pintu taubat kepada seluruh hambanya yang ingin kembali ke jalan yang benar. Justeru, seluruh umat Islam diseru supaya mengejar mencari keampunan dan keredhaan Allah Ta’ala sementara usia masih berbaki.

Ayuh, koreksi diri adakah kita semua mendapat rahmat dari Allah Ta’ala sepanjang berada dalam fasa kerahmatan. Cukupkah amalan kita? Ikhlaskah amal ibadah yang kita kerjakan? Tepuk dada, tanyalah iman. Dalam bulan Ramadhan ini, seperti yang telah menjadi peringatan bagi semua umat Islam sejak dari kecil, bahawa semua syaitan akan digari. Tetapi, mengapa masih berlaku gejala sosial yang tidak sihat seperti berdua-duaan antara lelaki dan perempuan dan mengapa manusia itu masih sukar untuk berdiri mengerjakan amal ibadah kepada Allah Ta’ala. Semua itu hanyalah disebabkan nafsu yang dimiliki oleh manusia. Nafsu hanya boleh dikawal dengan zikrullah dan amal soleh.
Ibadah yang dikerjakan oleh seorang mukmin berpandukan syariat Allah Ta’ala adalah berbeza sama sekali dengan ibadah yang dikerjakan berpandukan adat sesuatu bangsa. Apa yang dimaksudkan disini, seperti yang dapat dilihat dalam negara Malaysia, bangsa Melayu itu ditakrifkan sebagai umat Islam. Apabila agama Islam di’Melayu’kan, ibadah puasa yang dikerjakan hanya mendapat lapar dan dahaga kerana malu dengan sesama bangsa sendiri jika makan dan minum dihadapan sesama bangsa. Berbeza pula dengan seorang mukmin yang terdiri daripada pelbagai bangsa. Ibadah yang dikerjakan oleh seorang mukmin yang tahu akan makna puasa itu sendiri tidak akan menjadi sia-sia kerana amalan yang dikerjakan bukan kerana malu dengan manusia, tetapi malu dengan Yang Maha Besar dan Maha Melihat akan perbuatan hambaNya.   

Solat sunat tarawih yang akan dikerjakan pada malam ini (14 Ramadhan 1434H) merupakan malam pertengahan bulan Ramadhan iaitu malam ke-15. Sudah setengah bulan ibadah puasa dikerjakan. Bagi hambanya yang benar-benar mengharapkan redha Allah dalam ibadahnya, InsyaAllah dimudahkan urusannya dalam segala ujian dan nikmat. Bagi hambanya yang tidak mengharapkan redhaNya, puasa yang dikerjakan hanyalah sia-sia dan hanya mendapat letih, dahaga dan lapar semata-mata. Berusahalah lakukan ibadah kerana Allah T’a’ala. Setiap amalan akan diperhitungkan di timbangan mizan kelak. Suka bagi saudara se Islam itu berpesan-pesan dalam melakukan kebaikan dan berpesan-pesan dengan penuh kesabaran. Ayuh sahabat-sahabat, lakukanlah ibadat kerana Allah Ta’ala. Ajaklah saudara kita yang lain untuk turut sama merebut peluang ganjaran pahala yang telah dijanjikan. Semoga kita semua mendapat rahmat, pengampunan dan dibebaskan dari azab api neraka serta dipertemukan dengan malam al-qadr.

Carilah redha Allah dalam setiap amalan yang kita kerjakan, bukan mencari redha manusia. Allahua’lam..


Disediakan oleh,

Sahabat
Persatuan Mahasiswa Islam
Universiti Teknologi Malaysia

Fasa Kedua Ramadhan | Menuju Kemuncak Ibadah
%d bloggers like this: