EPISOD PENDERITAAN TERHADAP BANGSA ROHINGYA
============================================
Penindasan dan kezaliman yang berlaku di Myanmar melibatkan Bangsa Rohingya oleh Tentera Myanmar baru-baru ini, telah mengalihkan tumpuan dunia khususnya umat Islam. Jumlah korban ketegangan masyarakat minoriti beragama Islam di Negeri Rakhine itu meningkat kepada 100 orang saban hari.

Menurut laporan media, mereka dipaksa untuk keluar dari rumah dan akan ditembak sekiranya enggan melakukan perkara sedemikian.

Selain itu, kanak-kanak dibakar hidup-hidup sehingga rentung dengan si ibu hanya mampu memandang tanpa boleh berbuat apa-apa. Tidak cukup dengan kezaliman itu, mereka akan ditembak sekiranya mereka melarikan diri termasuk kanak-kanak.

Dengan menggunakan alasan ingin ‘memburu’ pembunuh anggota mereka(tentera), mereka menghalalkan tindak-tanduk yang tidak berperikemanusiaan tersebut. Tidakkah mereka mempunyai hati dan perasaan .

Perkara ini menimbulkan tanda tanya, apakah siri pembantaian masyarakat Rohingya ini akan berlanjutan atau pihak-pihak yang bertanggungjawab memainkan peranan, khususnya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Justeru, PMIUTM mengajak seluruh mahasiswa dan masyarakat untuk sama-sama mendoakan keamanan buat negara-negara umat Islam yang sedang bergolak khususnya saudara seIslam etnik Rohingya. PMIUTM menyeru juga agar semua pihak prihatin terhadap isu ini, menyumbang segala kemampuan yang ada dan sewajarnya pihak yang berwajib memainkan peranan dalam menyelesaikan masalah ini. Semoga keamanan dan kesejahteraan akan kembali berada di negeri umat Islam yang bergolak.

#pray4Rohingya
#MahasiswaCaknaISu
#PMIBERSAMAMU

15036667_10154232599673315_3736086722968435913_n

EPISOD PENDERITAAN TERHADAP BANGSA ROHINGYA
%d bloggers like this: