DOA USAHA IKHTIAR TAWAKAL
========================
Jangan study last minute. Bukannya tak tahu, tapi tak mahu. Jadi, semua disimpan hingga ke saat terakhir, barulah kalut nak baca.Output Learning

Ha, output learning senangnya kita belajar dan dapat maklumat dengan membuat latihan. Banyakkan buat latihan daripada membaca kalau dah last minute. Buat latihan soalan-soalan past year, soalan-soalan topikal dan soalan-soalan latihan. Dan, soalan-soalan jarang bertanyakan isi-isi kurang penting yang mana selalunya pelajar tak dapat bezakan bila membaca buku teks. Selain itu, dengan membuat latihan, kita dapat menguji kefahaman dan ingatan berkenaan tajuk yang dipelajari.

Baca Kerap, Bukan Baca Lama

Apabila kita membaca dalam tempoh yang lama, ini akan memberi kesan kepada emosi kita. Stress. Boring. Lepas tu, terus tutup buku, main game, online FB. Salah cara tu. Sepatutnya,baca kerap. Adakan sesi membaca yang diselangi dengan waktu rehat/break. Pecahkan jam membaca anda kepada sesi-sesi kecil supaya otak tidak letih dan lebih segar. Bila otak relaks dan segar, baru senang faham. Yang penting, disiplin. Kalau behenti setengah jam, jangan lebih, cukup masa sambung balik study! Satu lagi, mula awal. Anda akan dapat banyak sesi membaca jika anda mula lebih awal. Lagi lewat anda mula, lagi kurang waktu anda untuk membaca.

Baca dan Kongsi

Apabila anda selesai membaca, kongsikan dengan kawan-kawan anda apa yang anda dah belajar sebentar tadi. Relevannya? “Repetition is mother of learning”. Hukum semulajadi manusia ialah pengulangan membuatkan seseorang itu lebih ingat dan faham. Jadi, kongsi apa yang dah belajar dengan kawan sebilik ke, housemate ke, atau siapa-siapa sahaja di sekeliling anda. Lagi banyak anda berkongsi, lagi cepat anda faham dan ingat.

Baca tips

Bila dah dekat-dekat hujung ni, untuk baca semua memang tak sempat. Jadi, dapatkan tips dan “hints” apa yang perlu dibaca. Tips-tips ini lazimnya boleh diperolehi daripada cikgu-cikgu dan pensyarah-pensyarah yang mengajar anda subjek tersebut. Mereka dapat menbantu anda memilih apa yang penting. Mereka selalunya dapat memberitahu apa yang perlu, apa yang tak perlu dibaca, apa yang perlu diingat, apa yang perlu ditinggalkan. Jadi, keraplah berjumpa dengan cikgu dan pensyarah anda untuk mengorek banyak rahsia daripada mereka.

Renggangkan Hubungan

Ha, Bukannya putus hubungan silaturrahim, tapi renggangkan hubungan dengan dunia Internet, game dan tv seketika. Bukannya apa, Facebook, Twitter, games dan tv sememangnya diakui adalah gangguan terbesar para pelajar untuk belajar. Habis tu, tak boleh langsung la? Boleh tu boleh, tetapi jauhkan laptop, handphone, computer dan tv anda ketika sesi pembelajaran. Bila dah depan mata, pengaruhnya lagi kuat, takut tak tertahan. Bila dah sesekali berhenti rehat belajar, bolehlah jenguk-jenguk sat status FB ke, layan cerita sekejap, lepas itu sambung semula study anda. Ingat, di waktu sesuntuk ini anda memerlukan kepantasan membaca dan belajar, dan perkara-perkara inilah yang akan melambatkan lagi anda belajar. Anda yang perlu mengawal alat, bukan alat yang mengawal anda. Jika tidak, terimalah hakikat yang anda telah diperalatkan oleh alat-alat tersebut.

Sumber:
perppis.blogspot.my

#PMIBERSAMAMU

DOA USAHA IKHTIAR TAWAKAL
%d bloggers like this: