Assalamu’alaikum w.b.t,

Kita digemparkan dengan berita bencana banjir yang telah melanda beberapa buah negeri di Malaysia negeri Pahang, Terengganu, Kelantan, Johor dan Melaka. Terkini Ketika ini, seramai 17,183 keluarga terlibat dengan banjir (KOSMO,9 Disember 2013).

Berlakunya bencana banjir ini sememangnya mengundang pelbagai impak sama ada dalam bentuk kerugian harta benda malah nyawa sendiri. Berita mengkhabarkan terdapat mangsa banjir yang hanyut dibawa arus, lemas dan lebih menyedihkan ada mangsa yang terkorban dalam bencana banjir ini.

Negeri yang paling teruk dilanda banjir ialah negeri Pahang. Di Pekan, masih terdapat 3,385 mangsa di 31 pusat pemindahan, Temerloh (1,007 orang di 22 pusat pemindahan), Maran (921 di 19 pusat), Jerantut (505 di 11 pusat), Raub (213 di 10 pusat), Bera (193 di tujuh pusat), Lipis (49 di empat pusat) dan Rompin (36 di tiga pusat).
Harakah (8.Dis 2013)

Di Pekan, seramai 2,887 mangsa banjir ditempatkan di 26 pusat pemindahan, Temerloh 847 mangsa banjir di 22 pusat pemindahan, Jerantut 607 (11 pusat), Maran 764 (16 pusat), Bera 106 (8 pusat), Rompin 53 (3 pusat), Lipis 53 (4 pusat) dan terbaru Raub 39 (3 pusat).    
(Astro AWANI, 9 Dis 2013)

Namun perlu kita fahami dalam konteks yang lebih luas. Faktor pertama berlakunya banjir adalah iklim sebagai contoh daerah Kuantan, Pahang yang menghadap Laut China Selatan dan ini sangat dipengaruhi faktor monsun timur laut. Tetapi curahan hujan yang  lebat bukan satu-satunya faktor menyebabkan banjir di Kuantan, terutama di kawasan Bukit Rangin dan Sungai Isap.

Pergerakan atau proses hidrologi dalam lembangan juga merupakan punca berlakunya banjir di Kuantan selain pembangunan jalan raya baru yang ditambak tinggi daripada paras asal. Selain itu, pertembungan antara aliran air daripada lembangan menuju ke laut berlaku serentak dengan fenomena air pasang penuh. Aras air dari laut tinggi. Jadi air dari kawasan lembangan tidak boleh keluar dengan semulajadi akibat dihalang oleh air pasang. Bukannya air pasang menyebabkan banjir. Yang menyebabkan banjir adalah pergerakan atau proses hidrologi dalam lembangan dimana pergerakan air melalui perubahan disebabkan pembangunan.

Menurut Pensyarah Fakulti Kejuruteraan Awam dan Sumber Alam Universiti Malaysia Pahang (UMP) Mohamad Idris Ali berkata, air hujan tidak mengalir secara semulajadi disebabkan oleh pembangunan. ia terjadi disebabkan pertambahan jumlah penduduk yang membawa kepada pembangunan infrastruktur.

“Pertambahan jumlah penduduk di Kuantan semakin meningkat dan ini akan menyebabkan berlakunya pembangunan secara meluas sehingga menyebabkan kawasan yang pada asalnya berfungsi sebagai tempat air berkumpul secara semulajadi ditambak bagi dijadikan tempat kediaman. Jadi inilah sebabnya bertambah jumlah mangsa banjir,” kata Idris. (Astro AWANI, 7 Dis 2013)

Pembangunan sememangnya ada baik dan buruknya, sama ada menyebabkan perubahan padang darat fizikal, lihat sajalah berapa banyak kawasan hutan yang digondolkan untuk tujuan pembangunan. Keseimbangan ekosistem yang terganggu akan menyebabkan elemen-elemen alam sekitar yang lain turut terpengaruh dan bertindak untuk membentuk keseimbangan yang baru dan dikenali sebagai keseimbangan dinamis.

Dalam keadaan genting begini, sewajarnya kita perbanyakkan berdoa bagi melancarkan operasi menyelamat daripada pelbagai pihak yang prihatin terhadap nasib mangsa-mangsa banjir tersebut. Ringankan tangan untuk memberi sumbangan derma kepada tabung-tabung kilat yang digerakkan bagi membantu mereka. Saat ini mereka sangat memerlukan perhatian daripada kita, bukan sahaja dalam bentuk material malah sokongan bagi membantu mereka menghadapi dugaan seperti ini.

In shaa Allah dalam masa terdekat, kami daripada Persatuan Mahasiswa Islam UTM, Johor akan menghantar delegasi Sekretariat Bantuan Amal (SBA) ke kawasan bencana banjir, usaha pencarian penajaan, tabung derma kilat akan diedarkan dan penyertaan akan dibuka kepada semua mahasiswa UTM untuk sama-sama melibatkan diri untuk program kebajikan masyarakat ini.Dalam masa yang sama, PMIUTM Johor juga bekerjasama dengan beberapa kelab-kelab di UTM serta kerjasama dengan kampus selatan dan kampus berdekatan kawasan target untuk sama-sama bergerak membentuk delegasi daripada zon selatan. Mudah-mudahan segala usaha dipermudahkan Allah s.w.t demi meringankan beban mangsa bencana banjir. Sebarang perkembangan akan dimaklumkan secara berperingkat di media rasmi facebook PMIUTM Johor di https://www.facebook.com/pmiutm.skudai?fref=ts

“Ukhwah Penggerak Nadi Kesatuan Ummah”

Ahmad Afifi bin Mohammad Lotfi
Naib Presiden I,
Perwakilan Jabatan Perhubungan Luar,

Persatuan Mahasiswa Islam,
Universiti Teknologi Malaysia, Johor.

Dilema Banjir
%d bloggers like this: