Sabtu, 14 Disember 2013. Persatuan Mahasiswa Islam UTM telah menghantar delegasi sukarelawan ke kawasan perumahan Sungai Isap, Kuantan, Pahang bagi membantu mangsa bencana banjir yang telah melanda beberapa buah negeri sebelum ini. Delegasi sukarelawan telah dihantar seramai 39 orang mahasiswa UTM dan turut disertai 6 orang pelajar daripada Politeknik Ibrahim Sultan. Delegasi sukarelawan mula berangkat seawal jam 7.00 pagi menuju ke kawasan bencana banjir. Setibanya di sana, sukarelawan disambut oleh mahasiswa daripada Universiti Islam Malaysia, Pahang dan warga penduduk.

Antara bantuan yang diberikan kepada mangsa bencana banjir ialah mencuci pakaian, ruang halaman dalam dan luar rumah, menyusun peralatan perabot rumah, termasuk memberikan pakaian terpakai hasil daripada sumbangan ikhlas mahasiswa UTM. Selain itu, wang kutipan derma kilat yang telah dikumpul sebanyak RM1082, digunakan untuk pembelian barangan makanan keperluan asas seperti gula,tepung dan makanan bertin sebelum diedarkan kepada mangsa bencan banjir.

Keadaan persekitaran di sana sememangnya agak teruk, ada rumah yang habis rosak terbarai, kenderaan yang rosak, struktur jalan raya yang berlubang-lubang, tambahan pula penduduk berhadapan masalah untuk mendapatkan sumber air bersih. Hal ini sememangnya agak berbahaya kerana persekitaran yang kotor dan tidak selamat akan mengancam keselamatan dan kesihatan penduduk dengan pelbagai lagi kecelakaan dan penyakit. Urusan pemunggahan barangan yang rosak sedang giat dilaksanakan. Penglibatan pelbagai NGO seperti IKRAM, persatuan atau kelab universiti, sekolah, serta pertubuhan parti politik seperti Unit Amal PAS dan UMNO dan lain-lain sedang giat membantu penduduk yang menghadapi masalah. Tahniah dan terima kasih diucapkan kepada mereka semua kerana turut prihatin membela nasib masyarakat. Semoga dengan usaha yang kecil ini dapat meringankan sedikit bebanan yang ditanggung oleh mangsa bencana banjir.

In shaa Allah, pasti ada hikmah bagi setiap percaturan Allah s.w.t, sesungguhnya Allah tidak akan menguji hambanya melebihi batas kemapuan hambanya.

Sebagaimana Sabda Rasulullah SAW:
Besarnya pahala sesuai dengan besarnya ujian dan cubaan. Sesungguhnya Allah ’Azza wa ja
lla bila menyenangi suatu kaum Allah menguji mereka. Barangsiapa bersabar maka baginya manfaat kesabarannya dan barangsiapa murka maka baginya murka Allah. (HR. Tirmidzi).

Mudah-mudahan kita semua tergolong dalam golongan orang yang bersabar dalam menghadapi segala macam bentuk dugaan dan cabaran. In shaa Allah.

Berikut sedikit gambaran aktiviti semasa sukarelawan di sana, untuk koleksi gambar sila rujuk link dibawah
https://www.facebook.com/pmiutm.skudai/media_set?set=a.10152066209767048.1073741843.736682047&type=1

Admin,
Lujnah Penerangan & Multimedia PMIUTM
dengan kerjasama
Lujnah Kebajikan PMIUTM

Delegasi Bantuan Amal PMIUTM
%d bloggers like this: